Companiile Vienna Insurance Group, Allianz, Uniqa, Generali PPF Holding şi Groupama, vor acoperi împreună aproximativ 80% din piaţa autohtonă prin intermediul firmelor în care urmează să deţină participaţii semnificative. Pe piaţa locală se prefigurează potenţiale fuziuni.
Acordurile de preluare încheiate pe plan internaţional vor schimba total clasamentul de pe piaţa asigurărilor, în scenariul în care vor primi aprobarea autorităţilor de reglementare.
Uniqa, companie de asigurări din Austria, trece pe locul al treilea în clasamentul realizat pe baza rezultatelor la sfårşitul primului trimestru din acest an, ţinånd seama de acordul încheiat cu Vienna Insurance Group pentru preluarea Unita. În acelaşi timp, Romånia devine cea de a doua piaţă pentru Uniqa, prima fiind cea din Austria. Compania mai deţine 27% din acţiunile societăţii Astra şi, potrivit anunţurilor din trecut, urmează să devină acţionarul majoritar al acesteia.
Vienna Insurance Group (VIG), liderul pieţei, va rămåne cu cinci companii autohtone, după ce va înstrăina Unita, şi la pachet cu aceasta, şi Agras. Portofoliul Agras a început să fie transferat la Omniasig, una dintre societăţile deţinute de VIG, în urma aprobării obţinute în primăvara acestui an de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Portofoliul VIG urmează să mai cuprindă, pe långă Asirom şi Omniasig Life, şi cele două societăţi de asigurări din grupul BCR. Preluarea ultimelor două societăţi de asigurări, care urmează să se finalizeze în toamna acestui an, a fost parte a unei înţelegeri regionale cu grupul Erste, acţionarul majoritar al BCR.
Groupama, care potrivit cifrelor la sfårşitul primului trimestru, se află pe locul cinci, intenţionează să finalizeze anul viitor fuziunea Asiban, BT Asigurări şi OTP Garanta. „Presupunem că acest proces va fi finalizat în 2009“, afirmă Denis Rousset, director general al BT Asigurări şi care a intrat, recent, şi în Consiliul de Administraţie al Asiban. Preluarea Asiban urmează să fie finalizată la sfårşitul lunii august, potrivit lui Rousset. În lunile următoare nu se prefigurează schimbări în echipele care coordonează afacerile grupului francez în Romånia.
Planurile de viitor prevăd parteneriate pe termen lung
Rebrandingul celor trei companii va începe în luna septembrie a acestui an, francezii fiind preocupaţi de impunerea brandului Groupama pe piaţa locală. Noul grup intrat pe piaţă lucrează şi la produse noi, dar şi la dezvoltarea serviciilor pentru clienţi. De exemplu, în prezent se studiază posibilitatea lansării pe piaţa autohtonă a unui produs de asigurare care acoperă riscurile de accidente în viaţa de zi cu zi. Francezul trimis de Groupama în Romånia pentru a se îngriji de afacerile din noua piaţă mai spune că se lucrează la produse pe care le numeşte „inovatoare“ pe aproape toate clasele de asigurări, menţionånd în plus şi fondurile de pensii.
Pe de altă parte, Generali PPF Holding, care urmează să deţină pe piaţă tot trei companii, păstrează tăcerea în ceea ce priveşte detaliile referitoare la intenţiile sale pe piaţa autohtonă, deoarece tranzacţiile nu au fost finalizate. Holdingul pe asigurări este rezultatul unirii companiilor Generali şi PPF la nivelul Europei Centrale şi de Est.
La råndul lui, Peter Hofinger, membru în conducerea executivă a VIG, afirmă că o fuziune între firmele de asigurări ale grupului din Romånia nu este planificată. „În toate ţările unde activăm noi, urmărim o strategie multibrand. Credem că există o valoare specifică a brandului şi a identităţii fiecărei companii“, afirmă acesta.
VIG şi Groupama vor beneficia de parteneriate la nivel internaţional cu băncile de la care au achiziţionat şi asigurătorii locali. Erste Bank, care a våndut mai multe companii europene de asigurări, şi VIG au semnat şi un parteneriat care prevede că grupurile îşi vor distribui reciproc produsele în regiune. Înţelegerea a fost făcută pe 15 ani.
Şi francezii au parteneriate similare, care le vor asigura şi o parte din vånzările de pe piaţa autohtonă. Potrivit înţelegerii cu OTP, grupul ungar va distribui exclusiv produsele Groupama în ţările în care asigurătorul este prezent, la care se adaugă o înţelegere în acelaşi scop cu Banca Transilvania.
«Încheierea tranzacţiei pentru preluarea Asiban este aşteptată să aibă loc la sfårşitul lui august, acum fiind supusă autorizărilor legale.»
Denis Rousset, director general BT Asigurări
2,4 miliarde de euro ar putea fi valoarea pieţei de asigurări în acest an dacă va creşte cu 20%