Chiar dacă nu exista Uniunea Europeană în secolul întâi, încă din timpul romanilor şi până în modernitate, au existat schimbări economice şi probleme care au afectat întreaga lume şi continentul.

5. Napoleon III

Domnie: 1852 – 1870

Probleme economice întâmpinate: Ca urmare a războaielor napoleoniene şi la început de secol, Franţa a fost încătuşată de Tratatul de la Viena, care creea graniţe puternice în jurul ei. Încă de pe la mijlocul secolului, ţările europene au început să se industrializeze şi Franţa trebuia să le urmeze.

Politici economice:
Napoleon a sprijinit comerţul liber ca piatră de temelie a politicilor sale economice. A localizat fabricile lângă forţa de muncă potenţială (şi uneori a localizat forţa de muncă în preajma fabricilor). Goana după aur care cuprinsese întreaga planetă a ajutat liderul francez să îşi îmbunătăţească infrastructura.

4. Sir Robert Peel (foto)

Conducător: 1834-1835 şi 1841-1846

Probleme economice întâmpinate: Peel a preluat conducerea guvernului britanic în 1841, în prag de recesiune; trezoreria avea un deficit de 7,5 milioane de lire sterline. În acelaşi timp, se confrunta cu o cădere bruscă a comerţului mondial şi cu o lipsă de încredere în instituţiile financiare.

Politici economice: Peel a reintrodus taxele pe venit în 1842, mişcare ce a fost văzută ca o îndreptare spre liberalizarea comerţului. El a abrogat Legea Grânelor care împiedica importul de cereale. O parte din această decizie a fost luată ca urmare a foametei din Irlanda, dar este văzută şi ca o mişcare spre liberalizarea pieţei.

3. Ferdinand II de Aragon şi Isabella I a Castiliei

Domnie: 1474  – 1504 (Isabella) şi 1479 – 1516 (Ferdinand)

Probleme economice întâmpinate:
Cei doi monarhi au trebuit să facă faţă unei Spanii divizate, care a lovit-o economic, dar pe care au unit-o prin căsătorie. În plus, ţara se confrunta cu o lipsă a autorităţii regale, un alt aspect pe care cei doi monarhi au reuşit să îl modifice.

Politici economice: Într-un fel neortodox, şi controversat, cei doi au reuşit să apere Spania din punct de vedere economic prin exploatare şi imperialism. Câştigul de resurse din exploatarea Americii de Sud a permis ţării să devină o putere demnă de luat în seamă în Europa. Cei doi l-au desemnat pe Christopher Columb să urmeze un voiaj care urma să îl facă celebru.

2. Otto cel Mare

Domnie: 936-973

Probleme economice întâmpinate: Otto nu avea ieşire din criza economică, dar a fost prima persoană care a luat titlul imperial în Imperiul Roman în 40 de ani.

Politici economice: Un mare noroc. Un volum mare de metale preţioase au fost găsite în Saxonia în 938, lucru care i-a permis lui Otto să pună bazele regatului şi să înăbuşe revoltele. Uneori ai nevoie şi de noroc pentru a trece peste un dezastru.

1. Cancelarul Gustav Stresemann

Conducător: 1923-1923

Probleme economice întâmpinate: Stresemann s-a confruntat cu hiperinflaţia dezastruoasă a Germaniei după ce ţara a tipărit tot mai mulţi bani pentru a face faţă reparaţiilor din Primul Război Mondial şi pentru a plăti muncitorii din Ruhr. Moneda Germaniei a devenit atât de lipsită de valoare încât oamenii o ardeau pentru a se încălzi.

Politici economice: A introdus o nouă monedă numită Rentenmark pentru a reduce hiperinflaţia. Apoi, în 1924, în calitate de ministru de externe a negociat Planurile Dawes pentru a reduce reparaţiile Germaniei.

SURSA: Business Insider