Iată cinci lucruri mai puține cunoscute despre Ioana d’Arc, reamintite de site-ul TheCollector. Este una dintre cele mai cunoscute eroine din istorie. A fost arsă pe rug de Biserica Catolică, după ce l-a convins pe prințul Charles de Valois să o lase să conducă armata franceză la Orleans, în 1429, unde, la doar 19 ani, a avut o victorie triumfătoare asupra Angliei.

Ioana d’Arc este una dintre cele mai cunoscute eroine din istorie

Deși nu avea nicio pregătire militară, victoria ei l-a ajutat pe Carol să fie încoronat rege, cu numele de Carol al VII-lea. Ulterior, a fost capturată de rivali, care au acuzat-o de erezie și au executat-o ​​cu brutalitate.

În 1920, ea a fost canonizată, devenind Patronul Franței.

1. A avut multe nume diferite

Ioana d’Arc a fost asociată cu mai multe nume de-a lungul vieţii, iar numele ei real rămâne un mister. În orașul Domremy, unde s-a născut, era cunoscută sub numele de Jehanette, în timp ce alte date istorice sugerează că numele i s-a schimbat în Jehanne d’Arc, Jehanne Tarc, Jehanne Romee și Jehanne de Vouthon. În pregătirea procesului anterior arderii pe rug, ea și-a spus numele „Jehanne la Pucelle”, adică „Joan, servitoarea”, sugerând că nu-și cunoaște numele de familie. Numele de Ioana d’Arc, este cel mai probabil o trimitere la numele de familie al tatălui ei.

2. Ioana d’Arc avea probleme de sănătate mintală

De-a lungul scurtei sale vieți, Ioana d’Arc a făcut câteva afirmații spectaculoase despre scopul vieții ei. Susținea constant că primește mesaje de la Arhanghelul Mihail,  de la Sfânta Ecaterina din Alexandria și de la Sfânta Margareta a Antiohiei. Încă de la vârsta de 13 ani, spunea pretutindeni că misiunea ei este să-l ajute pe Carol al VII-lea să urce pe tron.

Mulți au speculat cu privire la viziunile despre care vorbea, chiar dacă acestea s-au dovedit a fi adevărate. S-a spus că suferea de schizofrenie sau de tulburare bipolară. Ba chiar unii au sugerat că avea demență cu debut precoce în urma unui atac de tuberculoză bovină.

Ioana d'Arc
SURSĂ FOTO: Dreamstime

3. Ioana d’Arc era complet diferită de femeile din epoca sa

Ioana d’Arc a fost o rebelă avangardistă, diferită de orice altă femeie din epocă. Purta haine bărbătești, care i-au permis să conducă o armată de bărbați în luptă, și și-a tăiat părul scurt, în stil „bob”. Era adesea confundată cu un bărbat, ceea ce a ajutat-o să fie în serios pe câmpul de luptă.  În 1909, renumitul frizer Monsieur Antoine afirma că Ioana d’Arc a fost cea mai mare inspirație a sa când a început să tundă femeile în stil ”bob”.

4. Era să moară în timpul războiului

Deși a fost un bun planificator strategic, de fapt nu a participat la niciun conflict, ci a purtat un steag în timp ce își conducea trupele. În timpul unei lupte, a fost atinsă de o săgeată, care a străpuns-o între gât și umăr. Neînfricată, și-a reluat misiunea în fazele finale ale bătăliei, asistând la momentul în care englezii s-au retras, iar francezii au ieșit victorioși.

5. A fost judecată pentru mai multe capete de acuzare

După capturarea ei de către englezi, Ioana d’Arc a fost acuzată de aproximativ 70 de crime, inclusiv furt, vrăjitorie şi purtarea hainelor bărbăteşti. Numărul infracțiunilor a fost ulterior redus la 12, principala acuzație fiind „erezia”, pentru care a fost condamnată la moarte prin arderea pe rug.

În 1456, Papa Calixtus al III-lea a deschis un nou proces, iar Curtea a exonerat-o pe Ioana d’Arc, fiind reabilitată și devenind un martir al Franței. La 18 aprilie 1909, Ioana d’Arc a fost beatificată în Catedrala Notre Dame de Paris, de către Papa Pius al X-lea.