Ultimele şedinţe ale Bursei de săptămâna trecută au fost un raliu de aproape zece procente, recuperare aşteptată de toţi investitorii după pierderile de până acum.

După o perioadă de aproape cinci luni, cât s-au scurs de la începutul anului, în care titlurile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sau Rasdaq au pierdut zeci de procente din valoare, situaţia pare să se calmeze. Cauza scăderilor din acest an este legată de problemele pieţelor financiare internaţionale, care au majorat semnificativ aversiunea la risc a investitorilor instituţionali, dar şi de degradarea indicatorilor macroeconomici autohtoni, care a indus sentimente negative participanţilor din piaţa de capital.

104-13566-2.jpg„Scăderea bursei a dat semne de încetinire spre sfârşitul lunii martie, după care cotaţiile au intrat într-un tunel de preţ. Coborârea ceva mai accentuată din aprilie, în special la SIF-uri (Societăţi de Investiţii Financiare) pare a fi ultima înainte de creştere“, spune Marcel Marcu, director operaţiuni la KD Capital Management. Luna trecută a fost perioada în care, pe lângă publicarea vârfului ratei anualizate a inflaţiei, personalităţi de marcă au făcut declaraţii extrem de nefavorabile la adresa pieţei de capital şi nu numai. Influenţată şi de perspectivele tot mai negative ale marilor puteri economice, dar şi de rapoartele la fel de negative ale unor bănci internaţionale asupra economiei româneşti, Bursa a mai pierdut câteva procente, atingând noi minime. Indicele BET, al celor mai mari şi mai lichide companii listate la BVB, a coborât pe 15 aprilie până la 6.786 de puncte, valoare egală cu cea de la mijlocul lui 2006. „Chiar dacă emitenţi de la BVB au fost supraevaluaţi în cursul anului trecut, iar cotaţiile aveau nevoie de o corecţie, nu poate pune nimeni la îndoială creşterea companiilor din ultimii doi ani. În prezent, avem multe acţiuni foarte ieftine, dar eu cred că aprecierile vor fi la fel de puternice“, declară Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust. Iar preţurile mici atrag întotdeauna investitorii, în prima fază fiind vorba de speculatorii care caută profitul pe termen scurt, după care încep să intre în piaţă şi cei interesaţi de păstrarea titlurilor perioade lungi, de peste un an.

Cursul acţiunilor, stimulat de profituri

104-13565-1.jpgRevenirea bursei pe seama rezultatelor pozitive ale companiilor şi a economiei în general a fost prognozată de la începutul anului. Veştile s-au lăsat însă aşteptate până luna aceasta, când inclusiv ministrul finanţelor s-a grăbit să anunţe creşterea economică de 7,7% aferentă primului trimestru înaintea Institutului Naţional de Statistică. Plafonarea ratei inflaţiei şi creşterea exporturilor cu perspective pozitive pentru deficitul de cont curent au fost completate de câştigurile emitenţilor în primele trei luni ale anului. BRD a înregistrat un profit net de 259 milioane lei, cu 54% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Banca Transilvania, 60,3 milioane lei, în creştere cu 65%. Rezultatele băncilor din sistemul autohton sunt foarte importante pentru piaţa de capital şi pentru imaginea economică a României în general, deoarece au contrazis estimările negative ale unor instituţii mari, precum JP Morgan sau Deutsche Bank. „Acum au încetat rapoartele negative de piaţă ale marilor instituţii financiare, dar numai după ce au fost infirmate proiecţiile anterioare. În consecinţă, piaţa este pe cale să se întoarcă, ajutată şi de investitorii străini, mult mai dornici să cumpere acum“, spune Laurenţiu Flororiu, director tranzacţionare EFG Eurobank Securities.

104-13567-25_sterefarmache_c_20.jpgDe la începutul anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, indicele tuturor companiilor listate la BVB
s-a depreciat cu 21,1%, indicele BET cu 23,5%, iar BET-FI, care grupează evoluţia SIF-urilor, cu 31,3%. Scăderile au fost de peste 30% pentru toţi indicii, dar recuperarea din ultimele săptămâni a adus pierderile la valori mai apropiate de cele ale burselor din regiune, care au ajuns la cotaţii cu circa 15% mai mici decât la începutul anului. Excepţie face Bulgaria, al cărei indice SOFIX consemnează un minus de 30%. Dacă istoricul BVB se confirmă, recuperarea va fi la fel de violentă ca scăderea. Aceasta ar fi singura modalitate prin care titlurile pot ajunge să încheie anul pe plus, în condiţiile în care o coborâre de 30% are nevoie de o urcare de 60% pentru a ajunge la „zero“. „Creşterea va fi impulsionată şi de intrarea fondurilor de pensii private în piaţă, care vor profita de oportunităţile din acest moment“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB.

«Valorile de tranzacţionare vor creşte după intrarea fondurilor de pensii private.»
Stere Farmache, preşedinte şi director general al BVB

Capital – Editia nr. 20, data 21 mai 2008