Cinci luni de la debutul războiului din Ucraina. Ce a reușit Rusia până acum?

Sursa: Dreamstime

Au trecut cinci luni de când Rusia a invadat Ucraina și nici până acum nu avem un câștigător. În tot acest timp, numărul victimelor crește, iar distrugerile continuă pe teritoriul țării vecine cu România, fără a se vedea un acord de pace prea curând.

Campania militară lansată de Rusia în Ucraina a împlinit cinci luni duminică. Conflictul s-a transformat împotriva tuturor previziunilor inițiale într-o luptă epuizantă de uzură din cauza faptului că armata ucraineană rezistă datorită sprijinului țărilor occidentale, ceea ce înseamnă că în acest moment nu există un câștigător în conflict.

Până acum, luptele au făcut peste 5.000 de morți, inclusiv 353 de copii, și au distrus zeci de orașe. Regiunea Kiev a fost eliberată în aprilie anul trecut, iar principalele lupte s-au concentrat spre estul țării, în zona Donbas.

Totuși, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în urmă cu câteva zile că obiectivele țării sale s-au schimbat și că „nu mai este vorba doar despre republicile populare Donețk și Luhansk, ci despre regiunea Herson, Zaporijia și o altă serie de teritorii”, arată 20 Minutos. 

Ce a reușit Rusia până acum pe front?

Potrivit Statului Major al Ucrainei, după avansurile trupelor ruse care le-au permis în ultimele săptămâni să preia controlul asupra practic a întregii regiuni de est, situația de pe fronturi s-a stabilizat.

Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a confirmat indirect această evaluare în ultima sa parte, în care se limitează la raportarea acțiunilor aeriene și a atacurilor cu rachete și a focurilor de artilerie împotriva pozițiilor trupelor ucrainene, fără a menționa vreun avans al forțelor sale terestre.

Purtătorul de cuvânt al acelui portofoliu, generalul Igor Konaşenkov, a raportat, în apariția zilnică în presă, că în ultimele 24 de ore la Luhansk au fost distruse în total nouă posturi de comandă ale forțelor ucrainene, precum și șapte depozite de muniții și combustibili în diferite regiuni ale Ucrainei. 

„Lângă orașul Artemivsk, în Republica Populară Donețk, avioanele rusești au anihilat două unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în număr de până la o companie, și două obuziere americane M777”, a spus militarul rus.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că, sâmbătă, Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, la Marea Neagră, cheie pentru exporturile de cereale ucrainene, asupra căruia s-a ajuns în ziua precedentă la un acord sub auspiciile Turciei și ONU pentru deblocarea acestora.

El a subliniat că rachetele au lovit o navă militară, un depozit de rachete anti-navă US Harpoon și nişte instalații pentru repararea și modernizarea navelor marinei ucrainene.

Portul Odesa, bombardat după acordul privind cerealele din Ucraina

Atacul asupra portului Odesa a atras condamnarea unei mari părți a comunității internaționale, inclusiv a secretarului general al ONU, António Guterres.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că atacul asupra Odesei „demonstrează un singur lucru: indiferent de ce promite Rusia, va găsi întotdeauna o modalitate de a nu-şi îndeplini promisiunile”.

Într-un mesaj video adresat populației, președintele ucrainean a declarat că în aceste cinci luni de război țara a primit „un sprijin atât de mare din partea lumii democratice, încât Rusia nu i se poate opune”.

„Va veni ziua în care rachetele își vor pierde orice semnificație pentru ocupanți. Acum unele dintre rachete sunt distruse. Scopul este să le doboare pe toate”, a spus el.

Zelenski a dat asigurări că guvernul ucrainean va face „tot ce este necesar pentru a obține sisteme moderne și eficiente de apărare antiaeriană” pentru a proteja întregul teritoriu al țării.

Între timp, Ucraina continuă atacurile în sud împotriva unui pod important din punct de vedere strategic pentru logistica Hersonului, capitala regiunii omonime, situată pe malul stâng al fluviului Nipru și sub controlul trupelor rusești încă din martie.

Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ucrainene pregătesc sau au început deja o contraofensivă în regiunea Herson, unde au preluat deja controlul asupra mai multor orașe.

Obiectivele lui Volodimir Zelenski

Pe 19 iunie, Zelenski a subliniat că eliberarea Hersonului este un obiectiv-cheie al Forțelor Armate din sudul țării, iar de atunci autoritățile de la Kiev au cerut populației din regiune să evacueze sau să pregătească adăposturi în fața unei contraofensive ucrainene.

„Astăzi dimineață, cu precizie chirurgicală ca întotdeauna, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat podul Darievska peste râul Inhuleţ. Aceasta este continuarea operațiunii de întrerupere a aprovizionării grupului militar rus din Herson”, a scris pe Facebook Serghii Hlan, consilier al administraţiei regionale.

Folosind sisteme americane HIMARS, ale căror rachete de înaltă precizie au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri, forțele ucrainene lovesc liniile de aprovizionare și depozitele de muniții din spatele operațional al trupelor ruse.

Potrivit consilierului Președinției Ucrainei Mihailo Podoliak, sosirea HIMARS a schimbat semnificativ cursul acțiunilor militare, în care până acum câteva luni artileria rusă a tras până la 50.000 de obuze pe zi.

„În prezent, după ce a fost folosit HIMARS, care poate distruge centrele logistice și depozitele de muniție, numărul de tiruri zilnice a scăzut de cinci sau șase ori”, a spus Podoliak.