Cinci miliardari vor deveni trilionari în următorul deceniu. Averile miliardarilor au crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în 2024, triplându-și ritmul față de anul precedent, potrivit organizației de caritate împotriva sărăciei, Oxfam International.
Cinci miliardari vor deveni trilionari în următorul deceniu. La nivel mondial, averile combinate ale miliardarilor – în jur de 15 trilioane de dolari – sunt acum la egalitate cu PIB-ul întregii zone euro. Numărul total al oamenilor de pe lista miliardarilor a ajuns la 2.769 anul trecut, aproape suficient pentru a umple sala de concerte a Operei din Sydney.
În timp ce miliardarii și-au sporit averile cu aproximativ 5,7 miliarde de dolari în fiecare zi a anului 2024, numărul oamenilor care trăiesc cu mai puțin de 6,85 de dolari pe zi nu abia dacă s-a schimbat din 1990, scrie dmarge.
Cel mai recent raport al Oxfam, ”Takers Not Makers”, sugerează că cel puțin patru miliardari noi au apărut în fiecare săptămână a anului 2024. Cercetarea estimează și că cel puțin cinci mii de miliardari ar putea apărea în următorii zece ani, un contrast cu presupunerea anterioară a organizației că va apărea doar unul în aceeași perioadă.
Această acumulare rapidă a banilor și a multiplicării averilor din raportul Oxfam apare exact în momentul în care liderii mondiali, inclusiv noul președinte american Donald Trump (sprijinit de cel mai bogat om din lume, Elon Musk) s-au adunat la Davos, Elveția, la Forumul Economic Mondial anual.
Vin trilionarii!
Cu posibilitatea apariției a cinci potențiali trilionari în viitorul apropiat, sporesc îngrijorările conform cărora lumea se îndreaptă spre o „nouă aristocrație”, alimentată de moștenirei monopoluri și/sau „conexiuni de prieteni”.
În timp ce unii sunt încântați de investițiile și inovațiile care urmează odată cu acest lucru, alții subliniază o inegalitate din ce în ce mai mare. De altfel, Oxfam observă că mai mult de jumătate din averea miliardarilor provine mai mult din câștiguri nemeritate, decât din muncă productivă.
Noua relație confortabilă a lui Musk cu Donald Trump este considerată de mulți drept cea mai recentă întruchipare a acestei dinamici. Criticii susțin că bogații pot dirija legislația și reglementările astfel încât să poată influența câștigurile lor financiare. Oxfam și organizații similare pledează pentru mecanisme precum taxe mai mari pentru cei ultrabogați, plafonarea salariilor directorilor executivi și ruperea monopolurilor prin instanțe.
Un sistem mai echitabil
După accentul pus de fostul președinte Joe Biden pe miliardari care trebuie „să-și plătească cota echitabilă”, Oxfam a făcut apel la guvernele din întreaga lume să promoveze un mediu economic mai echitabil.
În ciuda acestor preocupări, Davos a început ca de obicei, cu mii de oameni de afaceri și lideri guvernamentali discutând totul, de la noua tehnologie alimentată de inteligență artificială până la politica monetară modernă. Rămâne de văzut dacă liderii mondiali vor acționa după avertismentele Oxfam cu privire la averile uriașe ale unei elite minuscule, subliniază publicația.