Dezinflatie si criza economica – Fenomene care au facut ca pretul aurului sa inregistreze o crestere de 25% in ultimele 4 luni. Este momentul ideal pentru a cumpara aur in aceasta perioada?
Expertii in economie au incercat sa prezinte cateva motive pentru care investitiile in aur ar putea sa fie luate in calcul in aceasta perioada.
1. Mentinerea valorii de-a lungul timpului
Aurul isi mentine valoarea de-a lungul timpului, fata de bani sau alte valori care se devalorizeaza in timp. Aurul este respectat in lumea intreaga pentru valoarea sa si este parte integranta a circuitelor economice din toata lumea.
2. Devalorizarea dolarului american
Dolarul american a fost si ramane cea mai importanta moneda din lume. Exista un proces observat de economisti si care se declanseaza aproape mecanic: cand dolarul se devalorizeaza, aurul se scumpeste. In perioada 1998-2008, dolarul a cunoscut un proces de depreciere, in timp ce pretul aurului s-a triplat, atingand 1.000 de dolari pe uncie in martie 2008.
Astfel, faptul ca Barack Obama pune o mare cantitate de bani pe piata, acest lucru va devaloriza dolarul, iar in 2009, uncia de aur va ajunge la 1.250 de dolari, apreciaza analistii.
3. Deflatia si inflatia
Desi deflatia inseamna contractarea preturilor, aceasta nu se aplica si in cazul aurului, intrucat cererea pentru aur ramane ridicata.
Bernard Busschaert, analist economic, explica: „Deflatia nu va afecta interesul oentru aur. De exemplu, scaderea pretului la imobiliare are acelasi impact ca deprecierea banilor in urma inflatiei. In ambele cazuri, reactia psihologica aparuta este aceeasi: teama. Ceea ce antreneaza automat cautarea unui refugiu sigur: aurul este unul dintre castigatori”.
Aurul este o protectie excelenta impotriva inflatiei, pentru ca tendinta este ca pretul sau sa creasca atunci cand nivelul de trai scade. Dupa al Doilea Razboi Mondial, inflatia in Statele Unite a atins valori de varf in 1946, 1974, 1975, 1979 si 1980. In toti acesti ani, randamentul real mediu al aurului a fost de 130,4%.
4. Oferta redusa si cerere in crestere
Incepand cu 1990, o mare parte din oferta de aur de pe piata a venit in urma vanzarii de lingouri de catre bancile centrale mondiale, desi cantitatea este limitata si astfel de livrari nu au loc in fiecare an.
In 2008, de exemplu, aceste livrari de aur in piata au scazut considerabil. In acelasi timp, productia de aur s-a diminuat puternic incepand cu 2000. Aici intervine un mecanism simplu: cand oferta scade, pretul creste.
In paralel, dezvoltarea economiilor emergente a antrenat cererea de aur. Astfel, India este un mare client cand vine vorba de aur, aproape la fel de mare ca si China.
5. Diversificarea portofoliului
Aurul are intotdeauna o corelatie inversa cu celelalte instrumente financiare. Istoria recenta demonstreaza acest lucru: Anii ’70 au fost excelenti pentru aur, insa extrem de slabi pentru celelalte actiuni. Anii ’80 si ’90 au fost excelenti pentru diferite portofolii, insa deosebit de slabi pentru aur. Incepand cu 2.000, perioada este favorabila pentru aur si defavorabila altor actiuni.
Citiţi şi:
– Din cauza crizei, aurul devine cel mai sigur instrument de investire
Sursa: L’Echo