Microsoft, Google şi McDonald’s pot fi cumpărate de azi de pe BVB

În lipsa listărilor locale, acţiunile a cinci noi companii americane de top pot fi cumpărate de azi de investitorii români direct de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Vorbim de cel mai mare motor de căutare pe internet, cel mai mare producător de softuri pentru calculator, cea mai mare bancă americană, cel mai mare lanţ de restaurante fast-food şi unul din giganţii industriei farmaceutice.

Acţiunile Google, Microsoft, JP Morgan Chase, McDonald’s şi Merck sunt disponibile de azi la tranzacţionare pe BVB, casa de brokeraj Tradeville acţionând ca market maker (furnizor de lichiditate) pentru acestea.
Noua serie de cinci acţiuni urmează la trei săptămâni după ce alte cinci giganţi americani au fost aduşi la Bucureşti – Apple, Coca-Cola, Bank of America, Intel şi Visa.
Prima serie de cinci acţiuni a adus Tradeville tranzacţii de 500.000 lei în doar trei săptămâni de la admitere pe BVB, captând un interes mult mai mare decât acţiunile europene care au generat tranzacţii de 1.000.000 lei de la începutul anului şi până în prezent.
Clienţii Tradeville vor beneficia de comision promoţional de 0,25% pentru tranzacţionarea tuturor acţiunilor internaţionale prin BVB.
Google

Google – cel mai popular motor de căutare online din lume, cu o cotă global de peste 60%, circa un milliard de căutări pe zi – este al doilea cel mai valoros brand din lume, cu circa 96% din venituri provenind din publicitate. Compania produce Android, cel mai răspândit sistem de operare pentru telefoanele inteligente.
În ultimii 10 ani, Google a înregistrat rate spectaculoase de creştere anualizată – de circa 84% pentru cifra de afaceri şi de 95% pentru câştigul pe acţiune. Anul trecut Google a obţinut un profit net de 9,7 miliarde dolari, iar în prezent are o capitalizare de 197 miliarde dolari. Sursele de creştere peste medie în viitor sunt considerate “Project Glass”, Youtube şi Google+. Google este considerată o acţiune de creştere pe termen lung – analiştii chestionaţi de Reuters estimând o rată de creştere pe termen lung de 18%.
Microsoft
Microsoft este cel mai mare producător de softuri din lume, produsele Windows rulând pe circa 90% din computerele personale din lume. De asemenea, compania domină piaţa aplicaţiilor software pentru birou, prin pachetul Office (Word, Excel, Power Point, Outlook Express etc). Şi pe piaţa consolelor de jocuri, Microsoft are o poziţie dominantă prin gama Xbox.
Compania îşi completează oferta de software prin servicii online (ex. Motorul de căutare Bing) şi cu produse hardware. Microsoft are 68,5 miliarde dolari în lichidităţi şi investiţii financiare, de circa 30 ori mai mult decât bugetul pe 2012 al CNADR.
Microsoft are o marjă brută de 76%, o rentabilitate a capitalului de 34% şi vânzări de circa 70 miliarde dolari în 2011. Acţiunile companiei se tranzacţionează la un P/E (preţ pe acţiune supra câştig pe acţiune) de 11,6 şi un P/S (capitalizare pe vânzări) de 3,7, ceea ce le recomandă ca nişte achiziţii la preţuri rezonabile, spun analiştii Tradeville.
JP Morgan
JP Morgan Chase & Co. este cel mai mare grup financiar din SUA după active (peste 2.000 miliarde dolari) şi al doua cea mai mare bancă americană după capitalizare – 167 miliarde dolari.
În urma testelor de stress, banca a primit aprobarea Federal Reserve pentru distribuirea dividendului care oferă un randament de 2,62%. Din principalele 4 mari bănci americane, JP Morgan are cea mai ridicată rentabilitate a capitalurilor şi a activelor şi cel mai mare profit pe acţiune.
Pe de altă parte, acţiunile JP Morgan au o volatilitate de circa două ori mai mare decât piaţa (beta de 1,8), ceea ce le face atractive pentru investitori. Compania şi-a propus să devină cel mai mare grup financiar la nivel global.
McDonald’s
McDonald’s este cel mai mare lanţ de restaurant fast-food din lume, având o capitalizare de peste 98 miliarde dolari. Zilnic, lanţul de restaurante serveşte aproximativ 64 de milioane de clienţi, din peste 100 de ţări.
Modelul de business se bazează majoritar (peste 4 cincimi) pe franciză, asigurând astfel stabilitatea fluxurilor de numerar. Anul trecut, McDonald’s a raportat vânzări şi profituri record, de 27 miliarde dolari, respective 5,5 miliarde dolari (în creştere cu 20%).
Cotaţiile McDonald’s au rezistat bine scăderilor masive din 2008, ceea ce o recomandă ca o acţiune defensivă. Compania plăteşte dividende de peste 30 de ani, randamentul dividendului de anul trecut fiind de 2,8%. McDonald’s are un potenţial semnificativ de creştere pe pieţele din America Latină şi China, precizează analiţtii Tradeville.
Merck
Merck & Co este una din cele mai mari companii farmaceutice după capitalizare (119 miliarde dolari) şi venituri (48 miliarde dolari). Compania este lider global în produse pentru îngrijire personală şi sanitar-veterinare.
Merck ocupă locul second în domeniul farmaceutic, după Pfizer, având o tradiţie în cercetare de peste 100 de ani. Businessul companiei este bazat pe medicamente eliberate pe bază de reţetă şi pe vaccinuri, produse cu o cerere inelastică (permite creşterea preţurilor fără a afecta vânzările).
Compania are în portofoliu peste 10 medicamente pentru care vânzările depăşesc 1 miliard de dolari anual şi deţine 19 medicamente importante în fază de aprobare. Profitul pe acţiune a crescut anul trecut cu 10%, iar randamentul dividendului este de 4,48%.
Achiziţia recentă a rivalului Schering-Plough i-a îmbunătăţit perspectivele de creştere pe termen lung. Prin această preluare, Merck a realizat economii de 3,5 miliarde dolari şi a obţinut acces la un portofoliul atractiv de medicamente.