Economiștii avertizează asupra celor mai grave consecințe, în cazul în care Congresul nu reușește să majoreze plafonul datoriei. Liderii Congresului și ai Casei Albe încearcă, pe ultima sută de metri, să ajungă la un acord pentru ridicarea plafonului datoriei federale.
Departamentul Trezoreriei riscă să rămână fără bani până la 1 iunie, dacă legiuitorii nu ridică plafonul datoriei. În cazul în care eșuează și guvernul nu își poate îndeplini obligațiile de plată, economiștii și experții financiari anticipează un adevărat haos, scrie Washington Post.
„Ar fi o combinație letală”, declară Mark Zandi, economist șef la Moody’s. „Acest lucru se va extinde ca o metastază și ar putea distruge întregul sistem financiar, prăbușind, în cele din urmă, economia”, a adăugat el. Secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen, a spus că agenția ar putea să susțină operațiunile până la 1 iunie, înainte de a rămâne fără bani, dacă guvernul nu se poate împrumuta mai mult. Acest termen limită specific, cunoscut sub numele de „data X”, depinde de veniturile și cheltuielile fiscale, care pot fluctua dramatic de la o săptămână la alta. Ce se va întâmpla mai departe este și mai greu de anticipat.
Efectele în cascadă ale neîndeplinirii obligațiilor se vor agrava
Cel mai probabil, efectele în cascadă ale neîndeplinirii obligațiilor s-ar agrava. O pauză a plăților federale ar dăuna economiei, ceea ce ar dăuna bursei, care, la rândul său, ar afecta și mai mult economia. Interacțiunile dintre prăbușirea costurilor locuințelor, creșterea ratelor dobânzilor și un sistem financiar global destabilizat sunt greu de calculat. Anumite estimări sugerează că mai bine de 8 milioane de locuri de muncă ar putea fi distruse. Ratele ipotecare ar putea crește cu peste 20 la sută, conform unor previziuni, iar economia s-ar contracta la fel de mult ca în timpul Marii Recesiuni din 2008.
Incertitudinea cu privire la creșterea plafonului datoriei a atins un nivel nemaivăzut, după ce majoritatea republicană a Camerei a condiționat o creștere a plafonului datoriilor de reducerea unor cheltuieli. Ceea ce economiștii subliniază mai presus de orice este imprevizibilitatea, dacă lucrurile trenează săptămâni sau luni. Experții spun că scenariile cele mai sumbre sunt puțin probabile în cazul în care legiuitorii ratează termenul limită cu puțin timp, poate cu câteva ore sau câteva zile, dar riscurile cresc dacă impasul persistă.
„Nu știm ce va fi. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată”, a spus Claudia Sahm, fost economist la Rezerva Federală. „Ceea ce mă îngrijorează atât de mult este că nu pot schița ce va fi și cred că nimeni nu poate. Ce se va întâmpla la X+1?”
Acțiunile se vor prăbuși
Până în prezent, piețele financiare nu par afectate de blocarea negocierilor privind majorarea plafonului datoriei. Se așteaptă ca acest lucru să se schimbe pe măsură ce guvernul se apropie de un impas. Șocul s-ar răspândi rapid în sistemul financiar – acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, instrumente derivate -înainte de a se răspândi în toată economia, spun experții. Acțiunile s-ar prăbuși, în așteptarea unei recesiuni economice mai mari, pe măsură ce ratele dobânzilor vor crește. Un sector bancar deja precaut în acordarea de împrumuturi s-ar putea înăspri și mai mult. Moody’s Analytics a estimat că prețurile acțiunilor ar putea scădea cu aproximativ o cincime, ștergând 10 trilioane de dolari din averea gospodăriilor și distrugând conturile de pensii a milioane de americani.
O recesiune bruscă
Dacă impasul persistă, impactul s-ar extinde rapid de pe piețele financiare, în economie. O creștere a ratelor dobânzilor ar îngreuna obținerea unui împrumut sau începerea unei mici afaceri. Acest lucru ar putea prăbuși și piața imobiliară, care se răcește deja. Un raport recent al Zillow a proiectat că un
default ar conduce ratele ipotecare peste 8 la sută și ar scădea vânzările de locuințe cu 23 la sută. Impactul cel mai puternic ar fi o pauză în plățile federale către zeci de milioane de familii americane, inclusiv către persoanele în vârstă care beneficiază de Medicare. Incertitudinea ar putea afecta personalul militar al SUA, inspectorii pentru siguranța alimentară, controlorii de trafic aerian și angajații din alte locuri de muncă vitale.
Costurile împrumuturilor din SUA vor crește
Guvernul federal poate să împrumute bani relativ ieftin, deoarece este văzut ca un risc de credit foarte sigur. Siguranța obligațiunilor guvernamentale americane a făcut din ele un element esențial în sistemul financiar mondial. Economiștii spun că reducerile de care s-au bucurat Statele Unite la împrumuturi ar putea înceta. O estimare a Brookings Institution, un think tank din D.C., a constatat că eșecul ridicării plafonului datoriei ar putea crește costurile împrumuturilor federale cu 750 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
Dolarul va scădea odată cu prestigiul Americii
Un default ar putea afecta poziția SUA pe scena mondială, spun experții, subliniind gravitatea problemelor politice interne ale țării. Experții financiari au indicat deja unele semne timpurii că economia mondială începe să renunțe la dependența de dolar, țări precum Brazilia și Malaezia cerând națiunilor să tranzacționeze mai frecvent în alte valute. Aproximativ 60 la sută din schimburile de valută străină se fac în continuare în dolari, dar o neplată a datoriei SUA, care ar putea duce la scăderea valorii dolarului, ar
putea schimba acest lucru.