CNN încearcă să vadă până unde va merge acest război și care ar fi următorii pași ai Moscovei.
1. Rusia și-ar putea intensifica campania de bombardamente
Cu cât Rusia încasează mai multe lovituri la sol, cu atât este mai probabil să-și intensifice campania de bombardamente aeriene și să recurgă la alte arme „de rezistență” care nu expun atât de mult soldații ruși, susțin experții.
Rusia are încă capacități pe care nu le-a folosit și va exista o creștere a intensității luptelor, deoarece depune eforturi pentru a aduce mai multe trupe”, a declarat Jeffrey Mankoff, cercetător la Institutul de Studii Strategice Naționale al Universității Naționale de Apărare din SUA.
O actualizare recentă a Ministerului Apărării din Marea Britanie arată că Rusia a început să atragă trupe din toată țara, dar și luptători din Armenia, sirieni și alți mercenari.
2. Deși toți ochii stau pe Kiev, Rusia ar putea să încercuiască rezistența ucraineană din est
Rusia ar putea să încerce să absoarbă părți din estul Ucrainei. Zone precum Donețk și Luhansk, care alcătuiesc regiunea Donbas, au fost controlate de separatiști susținuți de Rusia încă din 2014, când Moscova a anexat Crimeea. Deși ambițiile Rusiei se pot extinde dincolo de Donbas, acesta este probabil un punct central, spun experții.
Chiar dacă luptele grele se dau pentru Kiev, cea mai mare parte a armatei ucrainene se află în apropiere de Donețk și Lugansk, unde sunt grupate ca Operațiunea Forțelor Comunale (JFO). ”Mișcarea trupelor ruse sugerează că va dori să încercuiască JFO pe trei axe și probabil că acesta va fi principalul obiectiv al Rusiei”, crede Sam Cranny-Evans, analist la Royal United Services Institute.
El a adăugat că mass-media occidentală s-a concentrat atât de mult pe pierderile Rusiei și pe eroismul Ucrainei încât a dat o impresie falsă a dinamicii războiului. „Dacă ne uităm la aceste hărți, este clar că forțele ruse au avansat, de fapt, foarte mult într-o țară foarte mare. Au capturat multe orașe, așa că acum sunt mult mai mulți ucraineni care trăiesc sub stăpânire rusă, decât cu trei săptămâni în urmă”, a spus Cranny-Evans.
3. Se va pune accent pe negocieri
Un scenariu foarte vehiculat este că războiul din Ucraina ar putea deveni un conflict prelungit. „Negocierile sunt singurul domeniu în care lucrurile sunt promițătoare, deoarece și Rusia și Ucraina au sugerat că au loc discuții reale, fără ultimatumuri date de Rusia”, afirmă Keir Giles, expert la think tank-ul Chatham House din Marea Britanie. Dar oficialii americani nu sunt atât de optimişti că discuţiile vor avea vreun rezultat. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că o soluție diplomatică la acest război este puțin probabilă, iar acțiunile Rusiei „sunt în total contrast cu orice efort diplomatic serios de a pune capăt războiului”.
El a mai sugerat că Rusia ar putea escalada războiul, recurgând la arme chimice.
4. Vor urma deportări în masă ale ucrainenilor în Rusia
În timp ce unii ucraineni au reușit să plece din Mariupol, oficialii ucraineni spun că mulți au fost duși, fără voia lor, în Rusia. Forțele ruse au deschis așa numite „coridoare umanitare” pentru a permite civililor să fugă, dar zeci de mii de oameni au fost transportați în Rusia.
Agenția RIA Novosti a raportat că aproape 60.000 de locuitori din Mariupol au ajuns pe teritoriul Rusiei „în deplină siguranță”. Dar autoritățile din Mariupol acuză Rusia că forțează locuitorii să plece în Rusia, împotriva voinței lor.
„Rusia are o istorie îndelungată de represalii și acțiuni de teroare împotriva civililor, atunci când are loc orice fel de mișcare de rezistență. Aducerea unor oameni din Mariupol în zonele îndepărtate ale Rusiei seamănă cu scenariul din secolul 20, aplicat de fosta URSS”, a spus Giles, referindu-se la „deportarea” a sute de mii de oameni din Estonia, Letonia și Lituania, state pe care Uniunea Sovietică le-a anexat la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
5. Milioane de ucraineni ar putea fugi, lăsând o țară pustiită
Soarta războiului este una, dar soarta Ucrainei este alta. Peste 3,5 milioane de ucraineni au părăsit până acum țara. Războiul a declanșat cel mai mare flux de refugiați pe care l-a văzur Europa după al Doilea Război Mondial. Aceste cifre cresc cu o rată de aproximativ 100.000 de oameni pe zi.
Dacă includem și persoanele strămutate în interiorul țării, 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele, adică aproape un sfert din populația țării. Războaiele din trecut au arătat că refugiații nu mai revin niciodată în țările lor de origine.