Desigur, un plasament castigator depinde de multe variabile, nu intotdeauna usor de controlat: un broker iscusit, informatii amanuntite despre societatile cotate, despre performantele lor, planurile de viitor si piata in care lucreaza si, nu in ultimul rand, putin noroc. Desigur, cei deja experimentati nu mai au nevoie de prea multe sfaturi privind actiunile in care sa investeasca, dar pentru un incepator, prima si cea mai importanta intrebare este: „Ce titluri sa aleg?”.
Am intrebat specialistii care activeaza in piata de capital pentru ce actiuni ar opta, daca ar trebui sa aleaga cinci companii in care sa investeasca. Raspunsurile si argumentatiile sunt prezentate mai jos. Optiunile lor nu reprezinta in nici un caz o recomandare de cumparare, iar investitia in titlurile respective este supusa, la fel ca orice investitie, riscurilor pietei de capital. Trebuie, de asemenea, specificat faptul ca actiunile respective fac parte, mai degraba, din categoria investitiilor conservatoare, cu un risc moderat si fara posibilitati de evolutii spectaculoase pe piata. Exceptie fac doar societatile de investitii financiare, pentru care se anticipeaza o evolutie mai sinuoasa. Fara exceptie, sectorul financiar pare a fi pe primul loc in topul oricaror recomandari: societatile de investitii financiare si bancile sunt favoritele Bursei de Valori. Industria de medicamente reprezinta, de asemenea, o investitie interesanta.

Valentin Ionescu – Euro Invest Vision

Romania se afla intr-o evolutie economica pozitiva in ultima perioada, la care se adauga semnalele pozitive legate de admiterea in NATO, ceea ce va genera mai multa siguranta pentru investitii. Aceste lucruri vor duce la o crestere generala a Bursei, in primul rand a companiilor bune.
· SNP Petrom: Este o companie care intruneste toate caracteristicile cerute de un investitor de portofoliu: un nume important, o lichiditate buna in piata, va intra in proces de privatizare, are o capitalizare bursiera mare si, un lucru foarte important, este inca ieftina.
· BRD: este a doua banca in Romania din punctul de vedere al cotei de piata si prima intre cele private; de curand si-a dublat capitalul social prin actiuni distribuite gratuit si va plati un dividend brut pe actiune de 3.479 lei. Profitul net al bancii a fost de 2.046 miliarde lei, in crestere cu 51% in termeni nominali fata de cel obtinut in anul 2000. Este cea mai importanta banca cotata la Bursa, previziunile financiare pe urmatorii ani sunt real pozitive, ceea ce o face sa fie o investitie serioasa pentru viitor.
· Banca Transilvania: are avantajul, pentru investitori, de a fi o banca mica, dar care se dezvolta destul de rapid, in fiecare an adaugandu-se plusvaloare la activele bancii si la averea
actionarilor.
· Antibiotice Iasi: este singura companie de medicamente neprivatizata si are, inca, un pret de piata mic comparativ cu celelalte doua societati din domeniu cotate la Bursa, Sicomed si Terapia. Este adevarat ca situatia lor este diferita, dar, in cazul unei privatizari reusite, pretul ar putea chiar sa se dubleze in viitor.
· SIF-urile: as pune toate SIF-urile intr-un pachet datorita faptului ca, in general, ele evolueaza sincron. De ce SIF-rile? Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, se va mari cota de detinere de la 0,1%, iar preturile din piata vor creste cat mai aproape de valoarea activului net.

Nicolae GherguS – Active International

Nu as avea curajul sa prefigurez o analiza pe o perioada mai mare de un an, din cauza volatilitatii cadrului economic si legislativ.
· SIF: Desi sunt adeptul portofoliilor cu caracter defensiv, trebuie luate in calcul discutiile aparute pe tema SIF-urilor, mai precis ridicarea pragului care confera drepturi de vot de la 0,1% la 1%. Cumpararea agresiva, in acest moment, prezinta si avantajul lichiditatii crescute a actiunilor. As evita, pe cat posibil, SIF 2 (Moldova) pentru ca, dupa parerea analistilor, are cel mai slab portofoliu si cele mai putine lichiditati.
· Banca Transilvania: este o alegere care s-a dovedit in fiecare an profitabila. Banca a crescut rapid in ultimii patru ani – cu mentiunea ca acest ritm risca sa se estompeze -, a reusit sa nu se decapitalizeze prin plata dividendelor. Aparitia BERD in cadrul actionariatului ma face sa cred ca efortul investitional al unei extinderi va fi mai usor de acoperit. Asadar, orice investitie se va concretiza intr-o crestere a bancii, deci a valorii actiunii. Nu este o actiune
de la care sa asteptam „spectacol”; va avea o crestere constanta, aceeasi si pe termen scurt, si pe
termen lung.
· Terapia: reuseste sa-si pastreze cota de piata in productia de medicamente, pe fondul mentinerii unei cote bune de profit, motive la care se poate adauga diversitatea actionariatului.
· Romarta: companie cotata pe Rasdaq. O societate provenita din fuziuni repetate, aleasa pentru diversificarea portofoliului, in contextul in care inca nu are un concurent pe masura pe piata imobiliara, dar nerecomandabila unor speculatori pe termen scurt.
· Alprom: Pentru ca gradul de risc al unui astfel de portofoliu permite, se poate miza si pe Alprom Slatina care, in contextul privatizarii, poate genera cresteri relativ spectaculoase, tinand cont ca printre actionarii minoritari se afla cateva din fondurile de investitii care activeaza sau au activat pe piata romaneasca.
Anticipez o crestere constanta pentru Banca Transilvania si Romarta si posibile salturi semnificative de pret pentru SIF-uri, Terapia sau Alprom, in functie de evolutia actionariatului.

Emil Ogica – Intercapital Invest

In vederea realizarii unui portofoliu format din cinci emitenti cotati la Bursa de Valori Bucuresti pe o perioada de aproximativ noua luni, recomand investitia a aproximativ 70% in actiuni emise de societati din sectorul financiar, datorita rezultatelor financiare bune si lichiditatii actiunilor.
· Banca Transilvania: in conditiile realizarii indicatorilor propusi pentru acest an, pretul de tranzactionare al
actiunilor emise de Banca Transilvania poate atinge din nou 3.000 – 3.100 lei la sfarsitul perioadei recomandate, aducand un castig anual de aproximativ 100% fata de
cotatia curenta (1.800 lei/actiune).
· SIF Banat-Crisana: avea, la sfarsitul lunii februarie, numai in depozite bancare si titluri de stat echivalentul a 1.376 lei/actiune, fata de un pret de tranzactionare de 1.500 lei/actiune; in plus, numai actiunile emise de societatile financiare si bancare aflate in portofoliul, SIF-ului reprezinta echivalentul a 2.690 lei (la valoarea de piata a acestora).
· Banca Romana pentru Dezvoltare.
Pentru diversificarea riscului, 30% din valoarea portofoliului poate fi plasat in actiunile emise de Azomures si Imsat Bucuresti.
· Imsat: datorita domeniului in care-si desfasoara activitatea: proiectare, montaj si service pentru instalatii de automatizare industriala, sisteme electrice si de telecomunicatii, alte utilaje.
· Azomures: datorita rezultatelor financiare bune inregistrate in ultima perioada (rata de crestere a cifrei de afaceri de 84% in 2000 fata de 1999 si 41% in 2001 fata de 2000, conform datelor preliminare).
Pentru ultimele doua am considerat pretul de tranzactionare destul de scazut in conditiile actuale ale pietei.