Pe măsură ce vaccinurile sunt distribuite pe scară mai largă, imunitatea începe să devină realitate. Dar, în timp ce riscurile asociate COVID-19 ar putea fi date uitării, efectele pandemiei vor continua să aibă impact asupra societății și economiei și pe viitor.
În lumea post-pandemică, pe care o numim Noua Economie Normală, guvernele, companiile și organizațiile vor trebui să facă față provocărilor pandemiei, cum ar fi sarcinile mai mari ale datoriilor, schimbarea preferințelor consumatorilor, lanțurile de aprovizionare sufocate și economiile slăbite.
Pregătiri pentru viitoarele crize
În paralel, vor trebui să colaboreze pentru a construi o rezistență mai mare la viitoarele crize, cum ar fi schimbările climatice. Există cinci teme-cheie care ar urma să de dezvolte în faza multianuală a Noii Economii Normale.
1. Achitarea datoriei: Guvernele mari și mici trebuie să reconcilieze o explozie a datoriilor din pandemie cu un peisaj mai competitiv, în care lucrătorii au mai multă flexibilitate ca oricând. Adoptarea de noi surse de venituri, dincolo de creșterea ratelor de impozitare, ar trebui să fie în centrul atenției, ca și legalizarea și impozitarea canabisului.
2. Consumul Omnicanal: Cu o economie complet deschisă, se așteaptă ca activitatea de consum să crească, deoarece consumatorii se dezlănțuie în cererea de bunuri, călătorii și servicii.
Totul s-a schimbat în pandemie
Totuși, preferințele s-au schimbat în timpul pandemiei. În noua economie normală, întreprinderile trebuie să reducă diviziunea fizico-digitală cu soluții FinTech, făcând tranzacții fără probleme, oriunde, și acceptând mai multe forme noi de plată.
3. Ameliorarea lanțurilor de aprovizionare sufocate: consumul tot mai mare se va izbi de lanțurile de aprovizionare fragile. Reducerea producției în timpul pandemiei ar putea duce la lipsuri persistente.
Rezultatul poate fi un acces inconsecvent la bunuri și creșterea inflației, pe fondul accelerării activității economice. Companiile ar putea regândi lanțurile globale de aprovizionare, cu investiții în robotică și AI.
4.Reconstruirea pentru o creștere pe termen lung: un mediu macro cu rate scăzute ale dobânzi și șomaj ridicat oferă guvernelor o șansă unică de a investi în programe care stimulează creșterea economică atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
În SUA cea mai evidentă oportunitate constă în reconstruirea și modernizarea infrastructurii națiunii, după decenii de neglijență.
5. Pregătirea pentru următoarea criză: lecțiile învățate în pandemie vor remodela, probabil, răspunsurile internaționale la crize globale pe viitor. Deși pregătirea în fața unei viitoare pandemii este cea mai importantă, următoarea provocare pentru comunitatea internațională e aceea a schimbărilor climatice.
Aceasta va impune eforturi accelerate și coordonate pentru adoptarea rapidă a tehnologiilor curate și a energiei regenerabile.