Congresul mondial al telefoniei mobile si-a deschis ieri portile la Barcelona. Desi „afara” este criza, in cadrul discutiilor si conferintelor s-a vorbit totusi de inovatii si strategii de dezvoltare, tocmai in ideea ca industria telefoniei mobile sa resimta cat mai putin efectele crizei.

Noile modele de telefoane mobile care vor fi dezvoltate in acest an vor urma in principal 5 tendinte:

1. Mai multe functii

Smartphonurile sunt vedetele incontestabile ale congresului. Ele tind sa rivalizeze cu sistemele de navigare (Garmin-Asus nuvifone M20), cu camere foto digitale (Sony Ericsson Idou) si cu computerele (Nokia E75). Interesul pentru dezvoltarea unor modele de telefoane care sa cuprinda cat mai multe functii parca a crescut odata cu criza, iar analistii estimeaza o crestere a vanzarilor pe segmentul smartphonurilor de 32%. 

2. Cat mai multe aplicatii

Producatorii de telefoane mobile isi doresc ca modelele dezvoltate sa aiba cat mat mai multe aplicatii ce pot fi descarcate de pe internet. Nokia a anuntat lansarea Ovi Store, unde clientii sai vor putea descarca muzica, fisiere video, jocuri, widgets, etc.

3. Sincronizarea cu internetul si calculatorul

PC-urile si telefoanele mobilele sa fie in permanenta interconectate. Aceasta este propunerea celor de la Microsoft care au prezentat MyPhone. Serviciul permite sinconizarea celor doua aparate gratie unui cont Windows Live, care ofera accesul la lista de contacte, calendar, SMS, imagini, fisiere multimedia, muzica si documente. Spre deosebire de serviciul MobileMe de la iPhone, MyPhone este gratuit.

4. Touchscreen-ul

Ecranul tactil trebuie sa devina norma. atat dezvoltatorii de software pentru telefoane mobile cat si producatorii de terminale isi doresc ca touchscreen-ul sa fie o functie la ordinea zilei pentru telefoanele ce vor aparea de acum inainte.

5. Telefoane ecologice

Producatorii au permanent in minte faptul ca trebuie sa dezvolte produse prietenoase cu mediul inconjurator. Astfel, cei de la Nokia au prezentat modelul 3110 Evolve ca fiind cel mai „verde” telefon din lume, iar cei de la Samsung au mers si mai departe: au lansat un telefon capabil sa se reincarce de la lumina.

Denumit „Blue Earth”, telefonul are touchscreen si este fabricat din plastic reciclat. Este dotat cu un captator solar care are nevoie de maximum 14 ore pentru ca acumulator sa fie reincarcat complet, iar durata bateriei este de 4 ore in convorbire.

Sursa: L’Expansion