Prețul unui pește depinde de mai mulți factori: raritatea și statutul său protejat, dificultatea pescuitului sau a creșterii, semnificația culturală, gustul sau, în cazul fugu, fiorul unei experiențe de genul ruleta rusească. Unii pești, precum tonul roșu, au nevoie de mai mulți ani pentru a ajunge la maturitate; alții, cum ar fi somonul rege, sunt strict monitorizați pentru pescuitul excesiv, iar sturionul Beluga este acum atât de rar încât este ilegal în SUA.

Unii dintre peștii de pe această listă se vând cu mai mult de 4.000 de dolari pe kilogram, majoritatea fiind disponibili numai în restaurantele de lux, care se aprovizionează direct de la anumiți furnizori, nu din magazine sau pescării obișnuite, scrie Tastingtable.

Cinci tipuri de pești foarte scumpi care merită toți banii

Bibanul de mare chilian (peștele de mare patagonic)

Bibanul chilian este un pește de adâncime din oceanele sudice din jurul Antarcticii. Numele său oficial este peștele-Patagonia, dar în anii 1990, a suferit o rebranduire. Carnea unui biban chilian este de un alb sidefat, care poate rămâne alb și după ce a fost gătit. Bibanul chilian este foarte moale și fraged. Acest pește a câștigat popularitate în toată lumea și este unul dintre cei mai populari pești.

Fugu

Fugu este venerat în special în Japonia. Dar există o problemă: Fugu este mortal dacă nu e pregătit corect. Fugu conține o toxină numită tetrodotoxină, care este letală pentru oameni. Pentru a pregăti peștele, bucătarii sunt obligați legal să se antreneze între patru și șase ani, pentru a obține permisul necesar. Chiar și cu acest antrenament, se spune că există aproximativ 50 de cazuri de otrăvire în fiecare an, unele dintre ele ducând la deces.

Icre de sturion

Icrele de sturion sunt mai cunoscute sub numele de caviar și niciun caviar nu este mai râvnit decât sturionul Beluga. Icrele de sturion se vând cu aproximativ 4.000 de dolari pe kilogram. Icrele de sturion Beluga sunt cele mai mari, cu dimensiuni între 3 și 4 milimetri. Icrele de culoare verde-negru sunt mici perle superbe. Caviarul de sturion Beluga are o bogăție cremoasă, de nuci, cu foarte puțin gust de pește. Gustul este atât de rafinat încât mulți cred că ar trebui consumat ca un fel de mâncare independent, servit direct dintr-o lingură sidef.

Sturionul Beluga este unul dintre cei mai mari pești răpitori de pe pământ. Prețul ridicat al caviarului de sturion Beluga se datorează scăderii speciilor de pești, pescuitului excesiv și distrugerii habitatelor viabile. Experiența gustării caviarului de sturion Beluga este un lux decadent, care poate fi încercat o dată în viață.

Ton roșu

Tonul roșu este adesea menționat ca regele sushi-ului. Este cel mai căutat ton la barurile de sushi de ultimă generație și la restaurantele cu stele Michelin, iubit pentru gustul untos și pentru bogăția uleioasă. Este atât de dorit încât a stabilit un record pentru cel mai scump pește vândut din lume, cu suma record de 3 milioane de dolari, în Tokyo în 2019. Este un pește scump pentru că este foarte foarte solicitat.

Există trei tipuri de ton roșu: Atlantic, Pacific și  de Sud și toate sunt cunoscute pentru aroma lor bogată și textura marmorată.

Mahi mahi

Mahi mahi este un alt pește scump. Este numit oficial pește-delfin, dar numele său a fost schimbat în anii 1980, când consumatorii americani au devenit îngrijorați că mănâncă delfini. Potrivit Seafood Watch, mahi mahi este un pește durabil, dar numai atunci când este prins în Oceanul Atlantic de Nord. În ciuda abundenței sale relative, restricțiile impuse pescuitului și necesitatea de a obține mahi mahi din surse durabile de pescuit i-au crescut prețul. 50 de grame demahi mahi poate costa între 30 și 40 de dolari.

Mahi mahi a fost asemănat ca gust și textură cu halibutul sau peștele-spadă. Este potrivit pentru coacere, la grătar și marinare, dar suficient de fraged pentru a fi gătit la abur. Este adesea asociat cu fructe tropicale precum mango sau ananas.