Construirea unei case nu este tocmai un lucru usor, dar nici atat de greu pe cat se spune. Daca viitorul proprietar „isi face temele” inainte, informandu-se privind pasii pe care trebuie sa-i parcurga, o casa de caramida si beton poate fi gata in maximum un an. Cunostintele, prietenii si firmele specializate au de fiecare data cate o intamplare interesanta de care este bine sa tii cont: termopan ieftin si bun se gaseste la distribuitorul X, firma Y iti aduce caramizile din BCA acasa si comanzi doar prin telefon sau invers: gresia frumoasa pe care am cumparat-o de la firma Z a crapat la o luna. Toate acestea sunt date pretioase.
In al doilea rand, trebuie sa te hotarasti daca apelezi la o firma de constructii care sa faca antreprenoriatul lucrarilor, sa dirijeze atat aprovizionarea cu materiale, cat si executia sau sa-ti angajezi o echipa de muncitori pe care sa o tii sub supraveghere. Multi romani chiar apeleaza la prieteni si la rude: astazi toarna fundatia cu tata socru si prietenul cel mai bun, maine dupa program mai pune o caramida peste alta cu tata si face mortarul cu vecinul. In acest caz, efortul este mai mare, iar rezultatele pot sa nu fie tocmai pe masura – constructiile sunt si ele o meserie pe care nu o poate face oricine, in timpul liber. Din pacate, peste 60-70% din casele romanilor se construiesc in ultimii ani in mediul rural si se fac in acest mod. In Ungaria, peste 95% din locuintele noi se fac astfel, iar familiile tinere iau ca pe un prag important al vietii si ca pe o datorie obligatorie realizarea casei cu propriile maini.
Nu tuturor timpul liber si formatia fizica le permite acest lucru. Iar banii pot face orice. Revenind la primele doua cazuri, echipa de muncitori sau contract cu o firma de constructii, vom lua rand pe rand avantajele si dezavantajele fiecaruia. Din start, echipa de muncitori este cu 19% mai ieftina, pentru ca lucrarile de constructii prin firma sunt taxate de stat cu TVA. Muncitorii trebuie sa fie insa cunoscuti sau recomandati de altcineva si verificati periodic. Ca atributii suplimentare, proprietarul in acest caz trebuie sa-si procure si sa-si transporte materialele la locul de casa. Lucru care poate fi bun sau rau, in functie de priceperea acestuia. Exista nenumarate exemple de persoane care au recurs la aceasta metoda. O casa noua, care de obicei se vinde pe piata cu 70.000-80.000 de dolari la marginea orasului, un bucurestean si-a facut-o cu ajutorul unei echipe de muncitori cu un total de 40.000 USD, cu tot cu finisaje. A umblat singur din depozit de materiale in depozit de materiale, pentru a alege de la caramida si tabla, pana la gresie si adezivi, selectand cu grija ofertele avantajoase privind raportul pret-calitate. La doi ani de la inceperea constructiei, casa era foarte frumoasa, cu ghivece la ferestre, dar masina proprietate personala din dotare a fost nevoie sa fie schimbata, pentru ca ajunsese pe butuci de cate materiale de constructii carase.
Cea mai comoda metoda de a-ti construi o casa este cea in care inchei un contract cu o firma de constructii. Aceasta asigura totul: echipa de muncitori, alegerea solutiei tehnice, chiar si proiectul il poate pune la dispozitie, alege, cumpara si transporta materialele de constructie s.a.m.d. Poti sa treci pragul firmei atunci cand alegi proiectul si apoi sa mergi la locul de casa peste un an sa preiei cheile si sa semnezi plata devizului. In acest caz insa, iti asumi un risc: daca nu verifici periodic stadiul lucrarilor si firma este neserioasa, devizul (totalul costurilor materialelor si manoperei) poate sa fie prea umflat, iar sub vopseaua proaspata sa se ascunda materiale de constructie proaste, altele decat cele prevazute in deviz.
Cinci pasi pentru cei care-si construiesc o casa
1) Alegerea terenului
Atentie la vecinatati: casa se va construi la minimum cinci metri de la strada si trei metri de casa vecinilor, daca au fereastra spre terenul dumneavoastra. Daca retelele de utilitati exista (conducte de gaz, apa, canalizare, cabluri de energie electrica, telefonie, drum de acces), dar la o distanta mare, va trebui sa platiti cheltuielile aferente racordarii.
2) Proiectarea casei
Proiectul de arhitectura trebuie sa fie semnat si stampilat de un arhitect membru 0.A.R.
Proiectele de rezistenta si instalatii trebuie sa fie verificate si stampilate de proiectanti atestati de MTLPL
Costurile: intre 2 si 10% din valoarea investitiei
3) Obtinerea certificatului de urbanism, avizelor si autorizatia de construire
Institutia care elibereaza autorizatia de construire este Primaria- Serviciul de Urbanism din localitatea/sectorul in care este amplasat terenul.
Durata obtinerii este de 30 zile lucratoare. Taxa de eliberare a autorizatiei de constructie este de 0,5% din valoarea stabilita a constructiei.
4) Proiectarea si executarea bransamentelor la utilitati
Toate bransamentele la retele trebuie sa fie proiectate si executate de firme autorizate de regiile/societatile responsabile.
5) Executia casei
Verificati lucrarile la anumite intervale. Platiti lucrarile in functie de cantitate si calitate. Cea mai afectata de pe urma unor neajunsuri, in afara de nervii si buzunarul dumneavoastra, este siguranta constructiei.