CIA a primit informațiile de la serviciile de informații militare olandeze
Serviciile de informații militare olandeze au avertizat anul trecut serviciul american de informații, CIA, în legătură cu un presupus plan ucrainean de a arunca în aer conductele Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie lovite, a relatat marți postul public de televiziune olandez NOS, fără a preciza sursa.
Raportul s-a bazat pe o investigație comună a NOS, a emisiunii de știri de televiziune olandeze Nieuwsuur (Newshour) și a presei germane Die Zeit și ARD, transmite CNN.
Statele Unite au primit anul trecut informații de la un aliat european potrivit cărora armata ucraineană plănuia un atac asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream, a relatat săptămâna trecută sursa citată, pe baza informațiilor furnizate de trei oficiali americani.
CIA a avertizat Kievul să nu atace gazoductele
Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atât de oficialii americani, cât și de aliații occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. În prezent, acest incident este investigat de alte națiuni europene.
Wall Street Journal (WSJ) a relatat marți că CIA a avertizat anul trecut Ucraina să nu atace gazoductele Nord Stream după ce a primit informații despre un presupus plan ucrainean, citând oficiali familiarizați cu schimbul de informații.
CIA a primit informația de la serviciile de informații militare olandeze, au declarat oficialii pentru WSJ.
Postul public de televiziune olandez a afirmat în reportajul său că serviciul de informații militare olandez, MIVD, a reușit să adune într-un stadiu incipient informații detaliate despre presupusul complot ucrainean de a arunca în aer conductele. MIVD nu a oferit un comentariu pentru NOS, a precizat televiziunea.
CIA și ambasada Olandei în SUA au refuzat să comenteze atunci când CNN a solicitat comentarii marți. De asemenea, CNN a contactat MIVD și guvernul ucrainean pentru un răspuns, dar nu a primit deocamdată unul.
Ucraina a negat orice implicare în atac
Vestea vine la mai puțin de un an după ce au fost descoperite scurgeri cauzate de explozii subacvatice în conductele Nord Stream 1 și 2, care direcționează gazul din Rusia către Uniunea Europeană și care trec pe sub Marea Baltică. Conductele au fost controversate înainte de începerea războiului din Ucraina, alimentând îngrijorările legate de dependența europeană de gazul rusesc.
Niciuna dintre conducte nu transporta în mod activ gaze către Europa în momentul scurgerilor, deși acestea încă mai conțineau gaze sub presiune.
La momentul respectiv, Ucraina a negat orice responsabilitate pentru scurgeri, iar principalul consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a referit la această idee ca la o teorie „amuzantă a conspirației”.
„Deși îmi place să colecționez teorii ale conspirației amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: [Ucraina] nu are nimic de-a face cu incidentul din Marea Baltică și nu are nicio informație despre ‘grupuri de sabotaj pro-[Ucraina]'”, a declarat atunci Mikhailo Podoliak pe Twitter.