Cele mai multe dintre contractele încheiate, conform informațiilor postate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), vizează procurarea unor servicii de consultanță, cum ar fi cele destinate formării beneficiarilor în domeniul implementării proiectelor finanțate prin instrumente structurale sau pentru sprijinirea funcționarilor Autorității pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). În vreme ce pentru consultanță s-au cheltuit peste 30,2 milioane de lei, printr-un singur contract, în valoare de 5,36 de milioane de lei, s-au achiziționat servicii informatice.

Câștigătorul este…

Cel mai consistent proiect, în valoare de circa 12,68 de milioane de lei, a fost adjudecat de trei companii: Ernst&Young SRL, Ecorys Nederland și CPD OU din Estonia. Este vorba de „asistență tehnică pentru realizarea studiilor de eva­luare în domeniul instrumentelor structurale, precum și activități de întă­rire a capacității de evaluare a actorilor im­pli­cați“. Un alt contract important a fost obținut de mai multe asocieri între com­panii românești și străine. Pentru achiziționarea de servicii de consultanță în management și servicii conexe, Ministerul Finanțelor a împărțit un contract de 9,33 de milioane de lei între mai multe firme. Partea de studii și analize (4,68 de milioane de lei) a revenit BDO Audit, în asociere cu Fundația Centrul Român de Politici Economice, SPRL „Boștină și Asociații“, Future Marketing și GEA Strategy&Consulting, alături de Euroconsultants – Grecia și European Consultants Organisation ECO3 – Belgia.
A doua parte a contractului, destinată „transferului de expertiză“, în valoare de peste 4,65 de milioane de lei, a fost adjudecată de Agrafics Communication în asociere cu ARS Advertising (ambele deținute de Gabriel Ștefănescu și Daniela Ștefănescu), împreună cu Leader A.T.E.C în asociere cu Travel Biz și alături de GO Business Solution și Gama Proconsult.

O altă componentă a contractului, câștigători fiind tot asocierea dintre BDO Audit și cei patru parteneri, la care se adăugau SCA Leaua și Asociații, Arthur D Little Benelux și SCA Rațiu&Rațiu, se află în reevaluare, în urma contestațiilor.
De menționat că Fundația Centrul Român de Politici Economice este un ONG al cărui președinte este eco­no­mistul-șef al BNR, Valentin Lazea, din conducere făcând parte și consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, iar printre acționarii principali ai GEA Strategy & Con­sul­ting se numără Daniel Dăianu (25,79%) și Dragoș Pâslaru (25,79%). Atât GEA, cât și Boștină și Asociații au mai obținut con­­tracte cu statul. Conform SEAP, GEA a încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Știin­țifică un contract de 950.000 de lei și altul cu Ministerul Finanțelor, de circa 300.000 de lei. Societatea de avocatură a semnat două documente, unul cu Ministerul Muncii (107.533 de lei) și altul, în asociere cu alte companii, cu Ministerul Dezvoltării Regionale (un milion de lei).

Contestațiile care blochează licitațiile

Singurul contract pentru servicii informatice a fost atribuit companiei Intrarom, care a mai obținut anul acesta 4,27 de milioane de lei de la Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații. Acționarul principal al firmei este Intrarom Telecom din Grecia, cu 66,7% din acțiuni.
Cu toate că problemele în absorbția fondurilor UE sunt cauzate, în special, de implementarea proiectelor și că ar fi fost necesar ca toți cei interesați să acceseze fondurile ne­ram­bursabile să fi fost școliți în urmă cu ani buni, se pune întrebarea de ce abia acum a fost atribuit acest contract.

„Prima procedură de atribuire a contractului a fost aprobată și lansată în SEAP, în 2009, însă din cauza contestațiilor succesive, contractul a fost încheiat cu întârziere, în februarie 2011“, ne-a răspuns Ministerul Afacerilor Europe­ne, care a preluat ACIS din subordinea Finan­țelor. Cât privește contractul pentru sprijinirea funcționarilor ACIS și consultanță pentru implemen­ta­rea Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT), acesta a fost obținut de compania franceză Bernard Brunhes International contra sumei de 3,38 de milioane de lei. Însă, din păcate, POAT, destinat sprijinirii procesului de coordonare şi absorbţiei eficace a instrumentelor structurale în România, ai cărui beneficiari sunt instituțiile statului implicare în procesul de accesare a fondurilor comunitare, are o rată de absorbție de numai 6,85%.

Prima procedură de atribuire a contractului pentru for­ma­­rea beneficiarilor a fost lansată în SEAP, în 2009, dar din cauza contestaţiilor succesive, contractul a fost încheiat cu întârziere, în februarie 2011.
Ministerul Afacerilor Europene

30,2 de milioane de lei este valoarea totală a contractelor de consultanță, legate de programe cu finanțare europeană, atribuite de Ministerul Finanțelor în 2011