Nouă procente din cei intervievaţi apreciază că acest ‘război’ a fost câştigat de terorişti.

Cifrele sunt aproape similare cu cele înregistrate în octombrie 2001 (42%, 44% şi respectiv 11%), la o lună după atentatele de la 11 septembrie şi la puţin timp după angajamentul american în Afganistan, remarcă Gallup.

Totuşi, aceste cifre maschează disparităţile înregistrate în cursul deceniului. 66% dintre americani apreciau, în martie 2002, că SUA câştigau războiul împotriva terorismului, dar în toamna aceluiaşi, an procentul lor scăzuse până la 33. În aprilie 2003, după ce SUA declanşau războiul din Irak, 65% dintre americani susţineau că SUA câştigă războiul împotriva terorismului. Această opinie a redevenit minoritară în vara lui 2003, ajungând la un minim istoric în iunie 2007 (29%).

Proporţia de 9% a celor care cred că teroriştii au câştigat acest război este în schimb una dintre cele mai scăzute înregistrate în ultimii zece ani.

În plus, şase din zece americani cred că teroriştii vor găsi mereu un mijloc de a comite atentate împotriva SUA, indiferent ce face guvernul, o cifră similară celei din 2002.

Sondajul a fost realizat telefonic între 11 şi 14 august pe un eşantion de 1.008 persoane de peste 18 ani, având o marjă de eroare de 4%.

El a fost dat publicităţii după ce autorităţile americane au anunţat că există o ameninţare ‘credibilă, dar neconfirmată’ în perioada comemorării a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001.
SURSA: Agerpres