Dorinel Umbrărescu a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu
Dorinel Umbrărescu, cel mai mare constructor de drumuri din România, a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu. Planul său este să repornească activitatea combinatului, ceea ce va aduce peste 600 de locuri de muncă în zonă.
Firma Eco Wind Power, care aparține familiei Umbrărescu, a achiziționat combinatul siderurgic în urma unei licitații unde a fost singurul ofertant. Dorinel Umbrărescu a plătit 141,65 milioane de lei pentru. Banii au fost achitați integral când s-a semnat contractul. Valoarea combinatului siderurgic a fost estimată la 138,76 milioane de lei. Cele mai importante componente ale acestei sume au fost clădirile (peste 72 milioane de lei), echipamentele tehnologice (peste 47 milioane de lei) și terenurile (peste 14 milioane de lei).
Dorinel Umbrărescu plănuia de mai mult timp să cumpere combinatul siderurgic, iar anul acesta chiar și premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre asta. Oficialul român a spus că grupul UMB, deținut de familia Umbrărescu, va investi peste 300 de milioane de euro în combinat și că vor fi create aproximativ 600 de locuri de muncă în prima etapă.
Despre combinatul siderurgic Oțelul Roșu
Socomet Oțelu Roșu a fost un combinat siderurgic din România. A fost privatizat pe 19 aprilie 1999, când frații Marco și Stefano Gavazzi au cumpărat 70% din acțiuni de la Fondul Proprietății de Stat pentru doar 0,5 milioane de euro. În noiembrie 1999, compania și-a schimbat numele în Gavazzi Steel.
Oțelu Roșu este un important centru al metalurgiei, cu o istorie de peste 200 de ani, fiind atestat pentru prima oară în 1796, în perioada Imperiului Habsburgic. Uzina a fost modernizată constant, ultima dată în 1996, pentru a îmbunătăți procesul de laminare. După privatizarea nereușită cu frații Gavazzi, principalele active ale combinatului au fost cumpărate de Ductil Steel Buzău, un fost chiriaș, care a reluat parțial producția. Totuși, fabrica a avut mereu probleme cu investițiile necesare pentru reducerea poluării și a fost adesea cercetată de Garda de Mediu.
În 2004, Ductil Steel a închiriat o parte din activele de producție și a investit peste 3 milioane de dolari, mărind capacitatea de producție cu peste 80%. Pe măsură ce timpul trecea, activitatea combinatului a fost redusă, secții întregi fiind închise, iar angajații disponibilizați. În 2012, activitatea s-a oprit complet, iar combinatul avea datorii de peste 160 de milioane de lei. La acea dată, mai funcționa doar secția de Oțelărie Electrică, cu aproximativ 500 de angajați.
Ulterior, combinatul a fost cumpărat de compania Invest Nikarom, împreună cu alte combinate din Brăila, Câmpia Turzii și Târgoviște, pentru suma simbolică de 230 de lei. Începând cu 2015, combinatul a fost din nou scos la vânzare. În 2019, fost achiziționat de Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL de la Ductil Steel, care fusese deținută anterior de grupul rus Mechel. După patru ani, a ajuns în insolvență.