Această fraudă a fost organizată în 2009 de un iranian neidentificat, numit de autorităţi "Domnul X", care a reuşit să sustragă, în doi ani, suma de 28.000 de miliarde de riali (aproape 2,6 miliarde de USD) din sistemul bancar iranian cu ajutorul unor scrisori de credit false care ar fi aparţinut băncii Saderat, potrivit primelor elemente publicate de presă.

Sumele obţinute în acest fel i-au permis acestui "Domn X", care se pare că a avut şi o importantă reţea de complici, să facă numeroase operaţiuni precum cumpărarea uneia din principalele oţelării ale ţării, conform aceloraşi surse.
"Domnul X" a încercat chiar să-şi facă propria sa bancă, potrivit guvernatorului băncii centrale, Mahmoud Bahmani, care a precizat, pentru agenţia Fars, că escrocul nu a obţinut totuşi autorizaţia necesară pentru lansarea acestei operaţiuni.

Această fraudă amplă, ale cărei detalii nu sunt clare încă, a fost descoperită la începutul lunii august, a declarat pentru agenţia oficială de presă Irna directorul băncii Saderat, Mohammad Jahromi, precizând că şapte alte unităţi bancare au fost victime ale acestui infractor. "Toate persoanele implicate în această afacere au fost arestate", a declarat şeful autorităţii judiciare, ayatollahul Sadegh Larijani, care nu a precizat numărul acestora.

Acest scandal constituie "un caz de corupţie financiară fără precedent" în istoria Iranului, a afirmat directorul Organizaţiei generale de inspecţie, Mostafa Pour Mohammadi.

Cel mai recent clasament anual al corupţiei elaborat de Transparency International situează Iranul pe locul 146 din 178 de ţări monitorizate.

Sursa: Agerpres