Cristi Balaj, fost președinte al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), a reacționat după ce suspendarea primită de Simona Halep a fost redusă. Acesta s-a întrebat cum nimeni din echipa ei nu a fost sancționat, în contextul în care deserviciile au fost imense.

Cristi Balaj a reacționat după ce suspendarea primită de Simona Halep a fost redusă

Fostul președinte al ANAD a explicat că universitățile au posibilitatea să verifice suplimentele alimentare, pentru a vedea dacă conțin alte substanțe. De exemplu, cei de la WADA solicită în repetare rânduri sportivilor la consumul de suplimente alimentare să aibă grijă.

După ce s-a achiziționat, este importantul ca lotul să fie verificat pentru contaminări, subliniază Cristi Balaj. Există laboratoare care fac asta. Potrivit specialistului, este foarte important să lucrezi cu firme sau substanțe în care există un nivel ridicat de profesionalism.

„Universitățile au posibilitatea să verifice suplimentele alimentare, pentru a vedea dacă conțin alte substanțe. Cei de la WADA solicită în repetare rânduri sportivilor la consumul de suplimente alimentare să aibă grijă. Au alte norme de reglementare.

Atenție mare, nu se folosește niciun supliment alimentar decât după ce sportivul se asigură că acesta nu este contaminat. Nu luăm (n.red. la CFR Cluj) decât suplimente de la companii care știm că au un nivel superior de producție și le și verificăm.

După ce s-a achiziționat, verifici dacă e lotul contaminat. Există laboratoare care fac asta. Sunt situații în care s-au făcut analize. E foarte important să lucrezi cu firme sau substanțe în care există un nivel ridicat de profesionalism”, a explicat Cristi Balaj, conform DigiSport.

Este important că sancțiunea a fost redusă

Fostul președinte al ANAD a explicat apoi că un sportiv este supus prelevărilor de probe. Acesta trebuie să completeze un formular cu medicamente, suplimente și intervenții chirurgicale. Totodată, sportivul este obligat să noteze ce a ingerat în ultimele 30 de zile.

Din păcate, spune el, sportivul este principalul responsabil când se găsește o substanță interzisă în corpul său. În schimb, a fost stabilită lipsa vinovăției semnificative și este important că sancțiunea s-a redus.

Cristi Balaj a spus apoi că este interesat cum va arăta motivarea. Fostul președinte al ANAD și-ar fi dorit să nu există nicio sancțiune.

„Nu cunosc ca o companie mare de suplimente să le fi avut vreodată contaminate. Când ai analize și ești supus prelevărilor de probe, completezi un formular cu medicamente, suplimente, intervenții chirurgicale. Nu cunosc amănunte, dar sportivul este obligat să noteze ce a ingerat în ultimele 30 de zile.

Medicul poate să asiste staff-ul medical. Și la sportul de echipă… Nu se face diferență. Din păcate, sportivul este principalul responsabil când se găsește o substanță interzisă în corpul său. Există o vinovăție. A fost stabilită lipsa vinovăției semnificative.

E important că s-a redus această sancțiune. Mă interesează cum va arăta motivarea. Mi-aș fi dorit să nu fie nicio sancțiune”, a mai spus fostul președinte al ANAD.

Simona Halep
SURSA FOTO: YouTube, captură ecran

Cristi Balaj se întreabă cum nu a fost sancționat nimeni din echipa ei

În încheiere, Cristi Balaj s-a întrebat cum nu a fost sancționat nimeni din echipa ei, mai ales că deserviciile au fost imense.

„Mi-e greu să cred cum Simona Halep a fost împinsă să ia acest substanțe, cum nimeni din echipa ei nu a fost sancționat, mai ales că deserviciile au fost imense?”, a conchis Cristi Balaj.

Amintim că Simona Halep le-a transmis un mesaj amplu susținătorilor săi, prin intermediul contului de Instagram, la câteva ore după ce decizia a fost postată pe site-ul oficial TAS.

Cu o decizie unanimă, tribunalul a găsit-o nevinovată de orice neregulă cu privire la acuzațiile legate de pașaportul biologic.

Tot cu o decizie unanimă, s-a concluzionat că nefericitul incident al testului pozitiv la roxadustat a fost cauzat de o contaminare accidentală cu suplimente, ceea ce a dus la reducerea suspendării la 9 luni.

Totodată, tribunalul le-a ordonat celor de la ITIA să o compenseze cu 20.000 de franci elvețieni, respectiv echivalentul a circa 21.000 de euro.