Cea mai mare, grupul OMV – Petrom, a avut o scădere dramatică a cifrei de afaceri. Cu aproape 10 miliarde de lei s-a contractat grupul, de la 39,5 miliarde în 2019 la 29,8 anul trecut. De altfel în toată industria petrolieră s-au înregistrat scăderi masive ale cifrelor de afaceri. De fenomen nu au scăpat nici Rompetrol, 8 miliarde scădere, nici Lukoil, 3,6 miliarde scădere, nici MOL, 1,5 miliarde scădere. Fenomenul este absolut logic în condițiile în care mobilitatea a scăzut dramatic anul trecut. Cu toate aceste scăderi, companiile din această industrie continuă să aibă cele mai mari cifre de afaceri din economia românească.

În zona industriei auto avem de a face cu două fenomene diametral opuse. Cei doi mari jucători din acest domeniu au evoluat diferit. În timp ce grupul Dacia-Renault a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 7,8 miliarde de lei, Ford România a crescut cu aproape 2 miliarde de lei. Astfel, ecartul dintre cele două mari companii s-a redus la numai 11 miliarde de lei. Asta în condițiile în care cu în an înainte, în 2019, diferența dintre cifrele de afaceri ale celor două era de 21 de miliarde de lei. Ceilalți jucători importanți din acest domeniu, Daimler, Bosch și Continental, s-au păstrat aproape de performanța din anul 2019, cu evoluții în sus sau în jos foarte fine.

Marii câștigători ai crizei de anul trecut par să fie cei din zona retailului. Astfel, Kaufland, Dedeman și Carrefour au avut creșteri ale cifrelor de afaceri cuprinse între 800 de milioane și un miliard de lei fiecare. Ca să aveți imaginea de ansamblu, fiecare a crescut cu aproximativ 9% față de anul 2019. Marele campion al creșterii este rețeaua Lidl, cu o cifră de afaceri mai mare cu aproape 3 miliarde de lei față de anul precedent. Practic, Lidl a crescut în pandemie cât cei trei mari jucători la un loc. Și eMag a explodat în pandemie, înregistrând o creștere de 2,2 miliarde de lei. Adică aproape 50% într-un singur an. O altă creștere spectaculoasă o înregistrează rețeaua Profi, cu aproape 1,6 miliarde de lei, și Altex, 1 miliarde de lei. Altex devine astfel a treia companie cu capital majoritar românesc care depășește pragul de 1 miliard de euro cifră de afaceri într-un an. În anii trecuți au mai depășit acest prag Dedeman și grupul Fildas-Catena, de asemenea jucători în retail.

În ceea ce privește profitul, clasamentul este dominat de grupul OMV-Petrom, cu un profit cumulat al companiilor de 1,7 miliarde de lei. Este urmat în clasament de Dedeman, cu un profit net de 1,454 miliarde de lei, și Hidroelectrica, cu un profit de 1,451 miliarde. Topul companiilor cu profit de peste un miliard este închis de Romgaz, 1,3 miliarde, și Banca Transilvania, 1,2 miliarde. Ce este interesant la acest clasament este faptul că 4 din cele 5 companii au capital majoritar românesc, OMV-Petrom având statul român ca acționar minoritar. În această zonă a profitului mai trebuie specificat faptul că firma cu cea mai mare rată a profitului este tot una românească, Imprimeria Națională. Aceasta a avut anul trecut o rată a profitului de aproape 55%.

La final, este timpul să aruncăm o privire de ansamblu asupra evoluției celor 500 de companii analizate pentru realizarea acestui top. Ele au însumat o cifră de afaceri de 673 de miliarde de lei, o scădere de 1,8% față de anul precedent. Profitul lor cumulat ajunge la 22,6 miliarde de lei, cu 14,6% mai mic decât cel din 2019. În ceea ce privește profitabilitatea medie, această a scăzut de la 3,8% în 2019 la 3,3% anul trecut. Privind retrospectiv și punând în balanță blocajele și panica în care am evoluat pe parcursul anului 2020, managerii companiilor românești par să fie dat dovadă de nervi de oțel și talent managerial. Rezultatele cumulate ale celor 500 de companii nu arată nici pe departe așa de rău pe cât ne-a obișnuit noi să credem. Și închei cu încă o dată statistică: cele 500 de firme analizate aveau la finalul anului trecut 779.144 de angajați, cu aproape 6000 de mai mulți decât la finalul lui 2019. Poate nu-i mult, dar este o rază de speranță care ne vine dintr-un an bun de șters din calendar.

Cele mai profitabile afaceri din domenii cheie ale economiei din România vor fi premiate în cadrul emisiunii Capital Top 300 Companii va fi transmisă în data de 15 decembrie, ora 20.30, pe canalul de youtube EVZ Capital și pe pagina de facebook Capital România.

În cadrul emisiunii Capital Top 300  Companii vom prezenta companiile care au obținut cel mai mare punctaj în funcțiile de domeniile în care activează: agricultură și industrie alimentară, bănci și asigurări, logistică și transporturi, energie, auto, retail, contrucții și imobiliare, IT și telecomunicații, industria grea și industria farmaceutică. Pe lângă acestea, vor fi enumerate și câteva companii care au atras atenția prin strategiile pe care le-au implementat.

Emisiunea Capital Top 300 Companii va fi transmisă în data de 15 decembrie, ora 20.30, pe canalul de youtube EVZ Capital și pe pagina de facebook Capital România.

Descoperă care sunt toate cele 300 companii de succes din România în ediția specială a revistei Capital Top 300 Companii. Revista se găsește la punctele de difuzare a presei sau poate fi comandată online pe https://agoramag.ro/reviste/Capital-Top-300-companii-2021

Emisiunea este realizată cu sprijinul partenerilor: Huawei, Romgaz, Nordis și Cipi.