Randamentele obţinute de fondurile de pensii private obligatorii au ajuns până la 44% în primii doi ani de activitate. Pensiile private sunt însă ameninţate de tăierea drastică a contribuţiilor, pentru a salva sistemul de stat.
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut randamente între 25% şi aproape 44% în primii doi ani de investire a contribuţiilor. Cel mai mic câştig pentru participanţi a fost raportat de administratorul BRD, iar cel mai mare, de către ING. Fondul ING este cel mai mare de pe piaţă, având peste 1,6 milioane de participanţi, în timp ce fondul administrat de BRD se află pe ultimul loc în acest clasament, având mai puţin de 130.000 de clienţi.
Numărul participanţilor la fondurile de pensii de pe Pilonul II era, la sfârşitul lunii mai, de peste cinci milioane, iar activele nete ale fondurilor depăşeau 3,23 miliarde de lei. Contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii, pe care românii le pot redirecţiona astăzi dinspre sistemul public de pensii, sunt ameninţate de reducerea drastică de la 2,5% la 0,5%, odată cu reducerea cheltuielilor publice. FMI şi Banca Mondială susţin că nivelul contribuţiilor nu trebuie redus, dar guvernanţii nu au comunicat încă decizia finală.
Participanţii au câştigat 61 milioane euro
În 2009, fondurile de pensii de pe Pilonul II au raportat câştiguri în valoare de 260 de milioane de lei (61 milioane de euro) pentru contribuţiile participanţilor, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Cele mai mari două fonduri, cele administrate de ING şi Allianz-Țiriac, au raportat 66% din totalul câştigurilor reuşite anul trecut. Dacă pentru fondurile gestionate au obţinut profit, în bilanţul propriu, majoritatea administratorilor au raportat pierderi.
Din cei 12 administratori care activau anul trecut pe Pilonul II, trei au raportat profituri nete cumulate în valoare de 12,6 milioane de lei, iar ceilalţi nouă au raportat pierderi totale de 42 milioane de lei. Anul trecut au înregistrat profit Prima Pensie, Aviva şi Generali, cel mai mare, de 12,2 milioane de lei, fiind raportat de Prima Pensie, societate care a vândut fondul adminsitrat către BCR Pensii, ieşind astfel de pe piaţă. Profitul raportat de Generali Pensii a fost de 0,1 milioane de lei, iar oficialii companiei au explicat că acesta a provenit din rezultatele activităţii de investire a capitalurilor proprii, şi nu din activitatea de bază a societăţii – administrare de pensii private. Aviva Pensii a raportat un profit mai mare, de 0,3 milioane de lei, dar oficialii companiei nu au dorit să comenteze rezultatul. Chiar dacă unii administratori au ieşit pe plus în 2009, sunt încă departe de momentul în care îşi vor amortiza investiţiile pe care le-au făcut pentru a intra pe Pilonul II – circa 0,5 miliarde de euro.