Oficialii americani au spus că nu există dovezi care să îl incrimineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau pe vreunul dintre apropiații săi din guvernul de la Kiev.

Totodată, nu este clar dacă sabotorii în cauză au acționat la ordinul direct al unui oficial guvernamental ucrainean.

Încă nu s-a găsit vinovatul pentru sabotajul de la Nord Stream

După exploziile de la gazoductele Nord Stream, s-a speculat intens cine s-ar putea afla în spatele atacului. Au fost suspectații rușii, ucrainenii, dar și statele NATO, în mod deosebit SUA și Marea Britanie.

În baza informațiilor primite de la serviciile secrete, oficialii americani au ajuns la concluzia că sabotorii au fost „cel mai probabil” cetățeni ucraineni, ruși ori „o combinație între cele două”. Aceștia au precizat că în atacurile respective nu a fost implicat niciun cetățean american sau britanic.

Potrivit oficialilor europeni, operațiunea a fost „sponsorizată de către un stat”, având în vedere nivelul de sofisticare și dificultate al unei astfel de acțiuni, în care sabotorii au plantat și apoi detonat respectivii explozivi fără a fi detectați, relatează New York Times.

Așadar, explozivii au fost plantați de către scafandri profesioniști. Acest lucru nu înseamnă neapărat că aceștia erau militari sau lucrau pentru un serviciu secret, mai spun sursele americane.

Exploziile au fost provocate cu sute de kilograme de TNT

În septembrie 2022, patru scurgeri au fost descoperite la cele două gazoducte Nord Stream, după exploziile produse în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.

Conform unui raport oficial al Suediei şi Danemarcei, transmis Naţiunilor Unite, exploziile ar fi fost cauzate cu ajutorul a „sute de kilograme” de TNT (trinitrotoluen). În noiembrie, autoritățile daneze au declarat că este vorba despre un caz de sabotaj grav, însă fără a numi vreun vinovat.  Exploziile s-au produs în apele internaţionale în Zonele Economice Exclusive ale Danemarcei şi Suediei.

Sabotajul a fost confirmat în luna noiembrie a anului trecut, când anchetatorii au găsit urme de explozivi pe cele două conducte.

„Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter, adică probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme”, au precizat cele două state scandinave într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU.