Războiul nervilor dintre Iran şi Uniunea Europeană s-ar putea transforma în război real: Iranul a chemat la MAE şase ambasadori ai ţărilor UE, ca răspuns la sancţiuni şi la îngheţarea activelor băncii centrale, iar televiziunea iraniană anunţă că petrolul din Iran va înceta să mai curgă spre UE mult mai devreme decât ar dori Bruxelles-ul.
Conflictul a izbucnit după introducerea contra Iranului de către SUA şi UE a sancţiunilor. Deşi UE doreşte să fie lider pe arena internaţională, economia europeană nu este în prezent un atu real. Iranul, pe de altă parte, se confruntă de mai mulţi ani cu sancţiunile economice, dar a reuşit să nu mai fie dependent atât de tehnologiile occidentale, cât şi de furnizările de materii prime. Noile sancţiuni, deşi deranjante, nu vor paraliza în mod sigur ţara.
Un război al Iranului cu UE este improbabil încă, dar Iranul ar putea fi atacat de către Israel, mai ales că Benjamin Netanyahu a ameninţat de multe ori că ţara sa este gata de atac. Israelul se pregăteşte de un conflict cu Iranul încă din anul 2009, de atunci în bugetul statului evreu au crescut considerabil cheltuielile cu apărarea ţării, argumentând acest lucru prin creşterea ameninţării din partea Teheranului, scrie publicaţia WPROST, citată de RADOR.
Dacă Israelul ar intra în conflict cu Iranul, Statele Unite nu vor ezita să-şi ajute aliatul vechi, iar angajarea SUA în conflict înseamnă angajarea NATO în acelaşi conflict.
În ciuda aşteptărilor, cu tot arsenalul uriaş de care dispun SUA (NATO) şi Israelul, acţiunea împotriva Iranului s-ar putea încheia cu înfrângere, acesta fiind mult mai bine pregătit de apărare, decât Irakul. De asemenea, datorită blocării accesului Iranului la tehnologiile militare occidentale, Iranul nu mai este dependentă de potenţialii ei adversari şi dispune astăzi de un potenţial militar mare şi modern.
Cel mai mult într-un conflict cu Iranul ar putea pierde Europa, căci statele Uniunii iau astăzi măsuri de austeritate, se confruntă cu o monedă instabilă şi cu criza şi caută ajutor peste graniţă.