In timp ce pietele financiare americane se clatina, iar banci de renume se prabusesc, exista si companii care au reusit in aceasta perioada rezultate uimitoare. Chevron, una dintre cele mai mari companii petroliere americane, si-a dublat veniturile. Pe al treilea trimestru al anului, venitul net a fost de 7,89 miliarde de dolari, in timp ce in perioada similara a anului trecut, acelasi indicator era la 3,72 miliarde.

Aceste reusite s-au inregistrat pe fundalul cresterii pretului petrolului la valori de peste 100 de dolari. Astfel, dupa ce pretul barilului a revenit sub acest prag psihologic, si veniturile companiei au scazut. Pe aceste considerente, al patrulea trimestru nu o sa arate bine deloc”, considera Justin Peruki, analist al pietei energetice la Morningstar Investment Services din Chicago.

In plus, cresterea veniturilor a venit ca urmare a salturilor galopante ale pretului la petrol. In acest timp, productia a scazut cu 5,7%, atingand 2,44 milioane barili pe zi, fiind la cel mai scazut nivel din primul trimestru al anului 2005.