Cine beneficiază de facturile uriașe ale românilor? S-a aflat adevărul din spatele sumelor fabuloase

Pentru a verifica dacă facturile sunt incorecte sau dacă furnizorii de energie și gaze au practici incorecte, România are patru instituții în acest sens. Aceste instituții, în teorie, ar trebui să fie independente.

Prima și cea mai cunoscută este Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), condusă de către Dumitru Chiriță încă din anul 2017 și care primește un salariu de 700 de mii de lei. Cel care l-a validat în funcție este actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, cel care recent a vorbit despre ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise și despre lipsa de reacție a instituției.

„Nu știu cât mai trebuie să așteptam ca ANRE să îşi facă treaba! Prin neimplicare sau prin declarații publice ANRE lasă impresia că se poate face orice.

Dacă ANRE nu-şi face treaba avem o problema pe piața de energie. A zis ANRE că furnizorii săracii nu știu cum să aplice şi se confundă în lege! Pe bune? Asta declari tu ca reprezentant  ANRE în sprijinul furnizorilor? Eu stau să mă întreb ce fac ei acolo?

Am o relație bună cu președintele ANRE, dar acolo în spate se pare ca dea lungul timpului s-au făcut încrengături care nu se mai dezlipesc!”, a fost declarația ministrului Energiei.

Consiliul Concurenței, ANAF și ANPC

Consiliul Concurenței este cea de-a doua instituție de control, iar în fruntea ei se află Bogdan Chirițoiu. Acesta este la cel de-al treilea mandat.

„Sper să se aşeze la masă şi Consiliul Concurenţei vizavi de un posibil cartel pe preţuri pentru că mi se pare că prea sunt preţurile așa.”, spune ministrul Energiei.

În plus, există și Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, unde vicepreședinte este Sandu Costea, pus în funcție de către Ludovic Orban, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Bogdan Chirițoiu.

Sandu Costea primește un salariul de 100 de lei pe an, cu toate că nu ar fi trebuit să fie în această funcție din cauză că a picat examenul de angajare la Antifraudă.

Ultima instituție care se poate ocupa de control este Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), cea care îl are drept președinte pe Mihai Culeafă, fost deputat liberal, consilier local în Pantelimon și fost manager al Federației Române de Rugby.

Cine câștigă din prețurile uriașe la factură

Statul român este acționar la cinci din cele șapte mari companii de furnizare de energie din România, prin Ministerul Energiei, informează Antena 3.

99% dintre consumatori, majoritatea casnici, primesc energie de la următoarele șapte firme: CEZ Vânzare SA, Electrica Furnizare SA, E.ON Energie România SA, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA, Engie România SA și Tinmar Energy SA, informează ANRE.

Statul beneficiază de bani de pe urma creșterii tarifelor de la toate firmele de mai sus, în afară de CEZ și Tinmar. Valoarea încasată de stat din TVA s-a majorat și ea, dacă facturile românilor au crescut.