Cine controlează Bursa de Valori Bucureşti

Oamenii de afaceri români, mai mici sau mai mari, unii dintre ei implicaţi şi în politică, se află în spatele majorităţii societăţilor de brokeraj româneşti. {i având în vedere că acestea deţin SC Bursa de Valori SA, se poate spune că aceiaşi oameni de afaceri controlează, indirect, bursa.Totuşi, deşi mai bine de jumătate din acţiunile BVB sunt sub controlul oamenilor de afaceri autohtoni, concentrările puterii de decizie, puţine ce-i drept, nu vin dinspre aceştia.Dac

Oamenii de afaceri români, mai mici sau mai mari, unii dintre ei implicaţi şi în politică, se află în spatele
majorităţii societăţilor de brokeraj româneşti. {i având în vedere că acestea deţin SC Bursa de Valori SA, se poate spune că aceiaşi oameni de afaceri controlează, indirect, bursa.

Totuşi, deşi mai bine de jumătate din acţiunile BVB sunt sub controlul oamenilor de afaceri autohtoni, concentrările puterii de decizie, puţine ce-i drept, nu vin dinspre aceştia.
Dacă în ce priveşte deţinerile, fragmentarea e cât se poate de evidentă, în privinţa intereselor se conturează câteva posibile „grupuri“, legitime în cazul de faţă. Unul dintre ele este cel al societăţilor de brokeraj controlate de bănci, care au de cele mai multe ori feluri comune de a vedea lucrurile. Cele 13 asemenea companii deţin în total 19,24% din acţiunile bursei, un procentaj destul de important. Este drept însă că, deşi au interese de cele mai multe ori convergente, SSIF-urile „bancare“ nu au mereu aceleaşi păreri în Adunarea Generală a Acţionarilor. Un grup mai bine închegat este cel al SIF-urilor, care controlează la rândul lor, potrivit Registrului Comerţului, 5,79% din BVB, prin intermediul celor patru societăţi de valori mobiliare deţinute.
Cea mai bine reprezentată din punctul de vedere al acţiunilor controlate la BVB este comunitatea oamenilor de afaceri locali. În acelaşi timp, însă, şi cea mai fragmentată. De la mici afacerişti de provincie, care şi-au deschis la sfârşitul anilor ‘90 o societate de brokeraj în speranţa că vor da lovitura şi au avut inspiraţia să nu o vândă între timp, continuând cu brokerii mai înstăriţi, care şi-au permis să meargă pe cont propriu, şi terminând cu marii îmbogăţiţi ai tranziţiei. Toţi aceştia au sesizat oportunitatea, iar acum controlează o bucată de 1,48% sau chiar mai mare din bursă, în valoare de peste un milion de euro.
O dovadă a faptului că bursa a căpătat o importanţă aparte pentru afaceriştii români este faptul că, dintre oamenii cu deţineri ceva mai serioase la societăţile de brokeraj, 13 apar în topul celor mai bogaţi 300 de români, întocmit de revista Capital. Iar o mare parte dintre ei au chiar participaţii majoritare în companiile respective.

Este, de exemplu, cazul lui Jacob Fonea, patronul Delta Valori Mobiliare, al lui Simion Năsui, care deţine Muntenia Global Invest, şi al lui Verestoy Attila, acţionar majoritar la controversata Eastern Securities, firmă implicată în „dosarul Patriciu“, de la Parchetul General, şi care are sediul chiar în clădirea Rompetrol de pe Calea Victoriei. Numele cu cea mai mare rezonanţă sunt însă cele ale lui Sorin Ovidiu Vântu, care controlează G.M. Invest prin intermediul offshore-ului cipriot Comac Limited, şi al lui Dan Voiculescu, ale cărui fiice, Camelia şi Corina, deţin SSIF-ul Rombell Securities.
Raul Doicescu, Adriean Videanu şi Tiberiu Bica Postelnicu, alţi trei afacerişti care apar în Top 300 Capital, sunt asociaţi, fiecare cu câte 24%, în compania Equity Invest SA, care deţine, la fel ca majoritatea SSIF-urilor, 1,48% din acţiunile bursei.
Alţi oameni de afaceri din top care apar printre acţionarii firmelor de brokeraj sunt Dumitru Crăciunescu, din Râmnicu Vâlcea, cu 18% din Harinvest, şi Constantin Popeci, cu 4,8% din Voltinvest.
În total, oamenii de afaceri români controlează mai bine de 50% din acţiunile principalei entităţi a pieţei de capital. O situaţie pe care nu o mai întâlnim în niciuna din celelalte ţări din zonă. Având în vedere că nu există o coeziune foarte mare între respectivii oameni de afaceri, acţionariatul BVB rămâne fragmentat, atât ca deţineri, cât şi ca putere de decizie.
Polarizarea se produce de obicei mai mult la nivel de management, decât la nivel de acţionariat. „Acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti nu este, în acest moment, polarizat“, spune Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest. „Mai degrabă se poate face un pol între cinci-şase manageri de SSIF-uri cu vederi asemănătoare, din aceeaşi generaţie, decât între proprietarii companiilor de brokeraj“, este de părere Gherguş.
Pe ţări, România conduce „clasamentul“ deţinerilor, cu circa două treimi din total, urmată de Grecia, la mare distanţă. Grecii au şi trei bănci care deţin SSIF-uri: Alpha Bank (care deţine Alpha Finance), Egnatia Bank (Egnatia Securities) şi Banca Naţională a Greciei (Eteba România). În afara celor trei, mai este vorba de IEBA Trust, deţinută de Spertheon Holdings Limited din Cipru, Euro Invest Vision, cumpărată de curând de Fortius Finance, şi European Securites, aflată în proprietatea a două companii offshore, una din Cipru şi una din Insulele Marshall. În total, grecii controlează, prin cele şase SSIF-uri, 8,75% din Bursa de Valori Bucureşti.
Alte ţări de provenienţă pentru patronii de SSIF-uri, fie ei persoane fizice, fie firme, sunt Statele Unite, Austria, Italia, Turcia, Franţa, Israel, Olanda şi Ungaria. 

Lipseşte polarizarea
«Acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti nu este, în acest moment, polarizat. Mai degrabă se poate face un pol între cinci-şase manageri de SSIF-uri cu vederi asemănătoare, din aceeaşi generaţie, decât între proprietarii companiilor de brokeraj.»
Nicolae Gherguş, preşedintele SSIF Confident Invest

1,48% din acţiunile SC Bursa de Valori SA a primit fiecare dintre societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) în 2005, la transformarea BVB în societate pe acţiuni

 

Politicienii nu lipsesc din acţionariatul bursei
Tăriceanu, Chiliman, Ruşanu, Videanu sau Verestoy Attila au deţineri la SSIF-uri

În afara oamenilor de afaceri cu averi mari, există şi un număr mare de politicieni, mulţi dintre ei de prim-plan, care au participaţii la societăţile de brokeraj. Nu e de mirare, dacă ne gândim că majoritatea politicienilor trec în prezent în declaraţia de avere, pe lângă imobile şi maşini, aproape în fiecare caz, şi plasamente în acţiuni. Din acest punct de vedere, cea mai bine reprezentată companie este, de departe, Intervam, cu un acţionariat pe cât de celebru, pe atât de plin de oameni controversaţi. La Intervam, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Dan Radu Ruşanu sunt asociaţi cu nume celebre ale SAFI, precum George Danielescu şi Ion Basgan, precum şi cu doi cetăţeni turci. Acţionarul majoritar al companiei este chiar preşedintele Depozitarului Central, în acelaşi timp şi vicepreşedinte al Bursei, Ovidiu Sergiu Pop. În afară de oamenii politici, Intervam are şi alţi acţionari cunoscuţi. Este vorba de companiile Publimedia, cu 1,21%, Flanco Import Export, cu 0,37%, şi Radio Contact România, 0,74%.
Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator, este reprezentat în afacerile bursiere, ca de altfel şi în restul afacerilor, de cele două fiice ale sale, care controlează firma Rombell Securities. De asemenea, în piaţă se zvoneşte că ar fi apropiat şi de Grupul de Intermediere Financiară, cu care Rombell ar fi fost aproape să fuzioneze la un moment dat.

Primarul Capitalei şi vicepreşedinte al Partidului Democrat, Adriean Videanu, este şi el implicat într-un SSIF. Este vorba de Equity Invest SA, unde deţine 24% din acţiuni. Acestea valorează, cel mai probabil, câteva sute de mii de euro. Senatorul UDMR Verestoy Attila are în proprietate compania de brokeraj Estearn Securities, cu sediul pe Calea Victoriei, la numărul 222, adică exact în aceeaşi clădire ca Rompetrol.
Un alt politician cu afaceri în acest domeniu este Nicolae Alexandru Rusu, consilier local din partea PD la Oradea, aflat în acţionariatul SSIF Orizont Vest, preşedinte al aceleiaşi companii şi secretar general în Consiliul de Administraţie al BVB.
Dacă avem în vedere cota de piaţă a fiecăruia dintre SSIF-urile în care politicienii amintiţi mai sus au deţineri, obţinem, cumulat, circa 5,38% din valoarea totală tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti de la începutul anului şi până acum.
Un total de peste 800 de milioane de lei, din care comisioanele fac, probabil, în total, în jur de un milion de lei. 

Avocaţi şi producători de margarină, deopotrivă interesaţi de Piaţa de capital
SocietĂŢile de intermediere financiarĂ au atras firme şi oameni din cele mai variate domenii. În afară de brokeri şi de oameni cu averi impresionante, găsim printre patronii de SSIF inclusiv avocaŢi. Este vorba, mai exact, de preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, Arin Octav StĂnescu, şi de cel al Uniunii Avocaţilor din România, CĂlin Andrei Zamfirescu. Cei doi sunt asociaţi în firma Moore Stephens (R.V.A.), iar aceasta, la rândul ei, deţine pachetul majoritar de acţiuni la SSIF-ul Goldring, din Târgu Mureş.

Nu numai avocaţii şi lichidatorii au o pasiune pentru bursă, ci şi producătorii de margarină. Firma Invest Trust, din Craiova, este deţinută, în proporţie de 60%, de Constantin Doru Stănescu, care a fost până anul trecut şi patronul producătorului de margarină Topway.

Firmele politicienilor au intermediat peste 5% din tranzacţiile cu acţiuni în 2006

Firma Politicieni implicaţi Cotă de piaţă (%)
Intervam Călin Popescu Tăriceanu,  Andrei Chiliman,  Dan Radu Ruşanu 0,38
Rombell Securities Dan Voiculescu 0,51
Equity Invest Adriean Videanu 1,42
Eastern Securities Verestoy Attila 0,96
Orizont Vest Alexandru Nicolae Rusu 2,11