Numele Ion tiriac l-a facut pe Ioan Rucareanu, un inginer electronist din Bucuresti, sa investeasca, in 1990, echivalentul a 15.000 USD in banca infiintata de celebrul om de afaceri roman. Dupa 12 ani, entuziasmul parteneriatului in afaceri cu unul dintre cei mai apreciati businessmani s-a transformat in dezamagire. Ioan Rucareanu se simte prizonier al propriei investitii, care, pana in prezent, nu i-a adus satisfactii financiare.
Cele 15 actiuni cumparate in 1990 la pretul unitar de 35.000 lei (adica 1.000 USD la cursul de atunci al leului) au devenit, dupa majorari succesive ale capitalului social al bancii, 404, valoarea nominala fiind 93.000 lei. Un calcul simplu arata ca pachetul de actiuni detinut de Ioan Rucareanu are, in prezent, o valoare nominala echivalenta cu aproximativ 1.150 USD, mai putin de o zecime din suma investita. Conform declaratiilor micului actionar, dividende in bani gheata a primit o singura data in cei 12 ani: 3.000.000 lei pentru cele 404 actiuni, incasati in primavara acestui an.
Amaraciunea investitorului este usor de inteles. Intr-o scrisoare trimisa, cu circa doua luni in urma, presedintelui bancii, Ioan Rucareanu afirma: „Eu am inteles multe din greutatile cu care s-a confruntat banca, dar nu pot sa inteleg de ce Banca tiriac nu este cotata la Bursa, pentru a vedea si noi care este valoarea reala a unei actiuni. Eu doresc sa-mi vand actiunile, dar nu am cui. In anul 1993, la AGA ni s-a promis ca banca va fi listata la Bursa, dupa ce va fi evaluata de catre firma de consultanta Pricewaterhouse&Coopers. Totul a fost o minciuna. De ce se amana aceasta actiune? Ce urmaresc actionarii majoritari de evita cotarea bancii la Bursa?” La aceste intrebari, Departamentul Actionariat a raspuns ca ministrii, adica „pe langa”, comunicandu-i actionarului ceea ce el stia foarte bine, si anume ca actiunile Banca tiriac nu sunt cotate pe o piata organizata de capital. Cel care a redactat raspunsul a adaugat ca banca nu este abilitata sa-i tranzactioneze actiunile si ca pentru cesionarea lor se poate adresa direct celor interesati intr-o astfel de tranzactie.
In privinta tranzactionarii actiunilor Banca tiriac, revista Capital a obtinut alte informatii. Purtatorul de cuvant al bancii, Doina Iliescu, ne-a declarat ca Departamentul Actionariat inregistreaza cererile si ofertele de cumparare si de vanzare a actiunilor, facilitand astfel intalnirea celor doua parti si, implicit, tranzactia. Potrivit aceleiasi surse, au fost „foarte multe cazuri” de transferuri de actiuni efectuate prin acest gen de mijlocire oferit de Departamentul Actionariat. Ciudat cum angajatii acestui departament nu si-au amintit de o procedura pe care au urmat-o de multe ori.
Cat priveste listarea Bancii tiriac la Bursa (chestiune pe care Departamentul Actionariat a ocolit-o cu gratie in raspunsul trimis actionarului bancii), Doina Iliescu ne-a declarat ca nici la AGA din 1993 si nici cu un alt prilej nu s-a promis actionarilor asa ceva. „La fiecare AGA s-a discutat despre cotarea la Bursa, dar nu s-a luat nici o decizie in acest sens, pentru ca s-a considerat ca inca nu este oportun, afirma purtatorul de cuvant al bancii. Sigur ca se doreste cotarea, dar pana acum nu a aparut momentul favorabil”.
Decizia de solicitare a cotarii la Bursa depinde exclusiv de actionarul majoritar al bancii, Grupul de companii „Ion tiriac”, entitate care detine peste doua treimi din actiuni (67,5%). Pana la aparitia „momentului favorabil”, transferul actiunilor cere rabdare. Despre un pret de piata al actiunilor Banca tiriac insa nu se poate vorbi.