100 de țări, conduse de India și Africa de Sud, au cerut celorlalte țări membre OMC să convină asupra unei grațieri temporare legate de drepturilor de proprietate intelectuală (PI) aferente COVID-19. Și au declanșat reacții mai mult contra.
Organizația Mondială a Comerțului are în vedere renunțarea temporară la acordul său din 1995 privind protecția proprietății intelectuale (PI) pentru vaccinurile și tratamentele COVID-19. O renunțare temporară la PI în timpul pandemiei, ar determina companiile farmaceutice să mai inoveze? Sau ar încetini progresul medical, așa cum se pretinde?
Potrivit unei analize Seattletimes, în 2021, Pfizer / BioNTech va înregistra câștiguri de 15 până la 30 miliarde dolari din vânzările de vaccin, în timp ce Moderna ar putea rula între 18 și 20 miliarde dolari, iar Johnson & Johnson 10 miliarde dolari.
Într-o lucrare din Journal of Medical Ethics, s-a demonstrat distincția, bazată pe dovezi,între profiturile necesare pentru a stimula inovația și profiturile care depășesc aceasta.
Deoarece profiturile marilor companii farmaceutice sunt substanțial mai mari decât cele ale altor companii mari (non-farmaceutice) de pe indicele S&P 500, s-a ajuns la concluzia că marile produse farmaceutice ar putea obține mai puțin profit fără a sacrifica semnificativ inovația științifică.
Argumentul pentru renunțarea la PI este și mai puternic în timpul pandemiei COVID-19, când costurile obișnuite ale cercetării și dezvoltării vaccinurilor sunt substanțial compensate de guverne, care au investit miliarde în achiziționarea de materii prime, finanțarea studiilor clinice și adaptarea fabricilor, subliniază publuicația.
Pasul făcut de Pfizer
În timp ce Pfizer s-a distanțat de Operațiunea Warp Speed, a beneficiat de investiții publice masive în cercetare și a încheiat un acord de cumpărare în avans de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru vaccinurile sale.
Cu toate acestea, Bill Gates a făcut lobby împotriva renunțării la brevete. A susținut că ar fi prea târziu ca o renunțare la brevet pentru vaccinuri să aibă vreun efect semnificativ asupra vaccinării lumii. Are dreptate că renunțarea la brevete nu este suficientă. Dar, eliminarea amenințării de a fi trimis în judecată sau urmărit penal ar contribui la crearea unui climat favorabil investițiilor și la încurajarea transferului de cunoștințe și tehnologie. Astfel încât țările cu venituri mici și medii să-și extindă capacitatea de producție.
Între timp, Fundația Bill & Melinda Gates s-a răzgândit și susține renunțarea temporară la brevetele de vaccin, alături de 100 de laureați ai Premiului Nobel.
Un alt argument împotriva derogărilor temporare pentru vaccinurile COVID-19 este acela că respectivele companii farmaceutice dețin produsele muncii lor.
Vaccinurile sunt, de fapt, partea finală, translațională, a dezvoltării produsului, care se dezvoltă ani de zile și implică investiții enorme. Tehnologiile utilizate în vaccinurile COVID-19 au fost finanțate în principal de sectorul public, în principal de guverne. Dincolo de guverne, există contribuții incomensurabile ale altora. Pur și simplu, știința este un produs social.
Și din moment ce COVID-19 nu va fi ultima pandemie cu care se confruntă umanitatea, extinderea fabricării vaccinurilor este o pregătire vitală pentru viitoarele pandemii.