Desi aflat in opozitie, Partidul Social Democrat este in centrul unor violente scandaluri de presa. Matusi, verisori, terenuri, case, sume imense carate cu valiza se perinda abracadabrant in dreptul numelor fruntasilor PSD. Altminteri, e vorba despre lucruri atinse timid in presa inca inainte de 2004. Acum, apar probe. Ba datorita unui divort, unei mosteniri sau, pur si simplu, din analiza declaratiilor de avere.

Cel mai informat om din tara este, fara indoiala, presedintele. Pana in 2004, el s-a numit Ion Iliescu. stia Ion Iliescu despre ce faceau colegii de partid ai Domniei sale? E greu de crezut ca in rapoartele primite de la servicii nu apareau informatii pe care presa le descopera acum. Ce a facut Ion Iliescu? Ii mai intepa din cand in cand, folosind cate o metafora duioasa, sau incerca sa-i mai atinga aratandu-le obrazul lor de social-democrati, care trebuie sa fie saraci si cinstiti. Cei vizati probabil ca se stricau de ras cand il auzeau. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, presedintele are doar informatii, dar nu si dovezi. Un demnitar, oricate informatii ar avea, nu poate sa spuna in public nume de demnitari corupti. Asta trebuie sa faca justitia. Dar poate sa-i toace cu declaratii, aratand in fiecare moment ca stie ce se intampla. Numai politica de stanga nu era ceea ce faceau liderii PSD pana in 2004.

Nicicand coruptia nu a inflorit mai tare ca in perioada 2001-2004. Nimeni nu poate sa spuna ca acum ar fi disparut ca prin farmec. Dar, oricum, ea nu mai este la nivelul perioadei anterioare. Iar DNA, condusa de Daniel Morar, este pur si simplu o institutie noua, care nu are nimic de-a face cu slugarnicia fata de putere a fostului PNA. Intr-o tara normala, scandaluri de amploarea celor in care e implicat PSD ar conduce la disparitia partidului. La noi, nu se va intampla asa, pentru ca nici partidele aflate la putere nu au o imagine imaculata, iar de scandaluri nu sunt scutiti nici cei din coalitia guvernamentala. Dar discursurile din ultimul timp ale liderilor PSD arata disperare; dublarea pensiilor, a salariilor, recursul la pericolul maghiar, promisiuni pe care nu le mai cred nici copiii, denota ca fruntasii social-democrati simt pericolul.

Ion Iliescu a fost un om cinstit. Nimeni nu se indoieste de asta. Nici macar adversarii. Nu are conturi in Elvetia, nu are terenuri pe numele rudelor. Dar sub umbrela cui s-au nascut Nastase, Hrebenciuc, DIP, Geoana, Mitrea si toti ceilalti? Chiar sunt surprinzatoare, pentru fostul presedinte, informatiile care apar acum in presa? Greu de crezut. Apatia de pana in 2004 a lui Ion Iliescu ar putea distruge acum PSD-ul. Pentru a se reforma, PSD ar trebui sa renunte la cei numiti mai sus; dar atunci n-ar mai fi PSD. Ar fi vorba de un alt partid. Pe care nu l-ar mai putea nasi Ion Iliescu.

“Chiar sunt surprinzatoare, pentru fostul presedinte, informatiile care apar acum in presa? Greu de crezut.”