La Rompetrol se lucrează la organigrame. Condus de un vicepreşedinte KazMunaiGaz (KMG), Daniar Berlibaiev, Consiliul director se va reuni periodic la Amsterdam, pentru decizii strategice. „Pentru a asigura continuitate în strategia de dezvoltare a Rompetrol, Dinu Patriciu a fost confirmat ca director general“, potrivit unei declaraţii KMG, citate de Interfax. Din consiliu mai fac parte, pe lângă Patriciu şi partenerul său Phil Stephenson, alţi cinci manageri ai compa
La Rompetrol se lucrează la organigrame. Condus de un vicepreşedinte KazMunaiGaz (KMG), Daniar Berlibaiev, Consiliul director se va reuni periodic la Amsterdam, pentru decizii strategice.
„Pentru a asigura continuitate în strategia de dezvoltare a Rompetrol, Dinu Patriciu a fost confirmat ca director general“, potrivit unei declaraţii KMG, citate de Interfax. Din consiliu mai fac parte, pe lângă Patriciu şi partenerul său Phil Stephenson, alţi cinci manageri ai companiei de stat de petrol şi gaze din Kazahstan, ale căror nume nu au fost făcute publice.
Daniar Berlibaiev, şeful consiliului, lucrează în administraţie din 1991, iar în 1997 a ajuns în domeniul petrolier, la KazTransOil. A devenit director pe guvernare corporativă la KazMunaiGaz în anul 2002, după ce a mai trecut pe la alte companii din domeniu. Un an mai târziu este manager pe finanţe şi economie la KMG. Ajunge director general al Kazmortransflot în 2003, după care, în 2005-2007, prim-adjunct, apoi director general la KazTransGaz. La începutul acestui an, apare, alături de un alt manager KTG, ca membru în structura KazTransGas BM AG, firmă de energie înfiinţată în Paradiso, Elveţia. În aceeaşi perioadă conduce „Intergaz Asia Centrală“. După zece ani petrecuţi fie la KMG, fie la companii subordonate grupului, Berlibaiev, jurist de profesie, e promovat, în septembrie, în funcţia de vicepreşedinte KMG pentru transportul petrolului şi al gazului, proiecte de „service“ şi prelucrarea ţiţeiului.
Funcţionar de stat, care a parcurs drumul spre elita influentei lumi a petrolului din ţara sa, Berlibaiev a primit şi două decoraţii: „Şaptezeci de ani de transport prin conducte în Kazahstan“ şi „Recunoştinţa prim-ministrului Republicii“. Conform site-ului de informaţii www.nomad.su, în trecut se regăsea în anturajul lui Timur Kulibaev, ginerele preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev. Kulibaev, care deţine, potrivit „Forbes“, o avere de două miliarde de dolari, a fost îndepărtat în acest an din conducerea holdingului Samruk, care controlează în totalitate KMG. Pe vremuri, ginerele lui Nazarbaev a fost şi vicepreşedinte al KMG. Compania de stat din Kazahstan a refuzat să furnizeze orice detalii legate de Berlibaiev ori de numele şi biografiile celorlalţi manageri ai săi din consiliul Rompetrol.
Patriciu: Consiliul va aproba sumele de peste 300 de milioane de dolari
Preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat pentru Capital că, din ianuarie 2008, acest consiliu format din şase manageri KMG şi doi de la Rompetrol se va reuni odată la trei luni, la Amsterdam, pentru rezultatele financiare ale grupului. „Aprobă bugete şi execuţia bugetară a tuturor exerciţiilor strategice. Este vorba despre sume care depăşesc 300 de milioane de dolari şi de contracte mai lungi de doi ani“, a precizat Patriciu.
El a arătat că, la Bucureşti, KazMunaiGaz va fi reprezentată de doi manageri, un adjunct CFO (Chief Financial Officer) şi un adjunct CEO (Chief Executive Officer). Primul dintre ei se va ocupa, împreună cu Patriciu, de fuziuni şi achiziţii, iar cel de-al doilea, de colaborarea cu Kazahstanul.
„Nu putem face încă previziuni pentru anul viitor, fiindcă nu e finalizat bugetul“, a spus şeful Rompetrol. Conform lui Patriciu, compania va încheia acest an cu un profit operaţional (EBITDA) de 260-265 de milioane de dolari.
„Eu rămân preşedinte şi director general al grupului“, a mai declarat Dinu Patriciu.
Managerii necunoscuţi
Conform unor surse apropiate grupului, câţiva membri ai delegaţiei KMG au vizitat rafinăria Petromidia în noiembrie, când kazahii au venit la Bucureşti împreună cu delegaţia preşedintelui Nazarbaev. Surse apropiate KMG spun că la Bucureşti va veni, probabil în ianuarie, un staff format din maximum zece persoane. „La KMG s-a făcut rotaţie de cadre, în urmă cu câteva luni, iar la conducere au venit figuri nu prea cunoscute“, ne-a spus un diplomat din capitala kazahă.
„Kazahstan e un mediu foarte diferit. Deciziile sunt puternic influenţate politic, este practic o dictatură. E foarte greu să compari un management de acest gen cu cel al companiilor europene“, spune Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor. Acest lucru, spune Iancu, induce „o puternică doză de risc“, iar una dintre temeri e legată de relaţiile strânse ale kazahilor cu Rusia.
Atât de la Astana, cât şi de la Bucureşti, kazahii sunt văzuţi în plină expansiune economică spre Balcani şi spre piaţa europeană. Tranzacţia KMG-Rompetrol a fost aprobată în noiembrie de Comisia Europeană, după ce, în august, Rompetrol Holding din Elveţia, controlată de Patriciu, a vândut kazahilor 75 la sută din The Rompetrol Group (Olanda), pe o sumă estimată la 2,75 miliarde dolari. În urma tranzacţiei, Patriciu are 20 la sută, iar Phil Stephenson – 5 la sută.
Iulian Iancu, şeful Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor
Dinu Patriciu
57 de ani
A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“
Primul post: la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerţului Exterior
Membru fondator al PNL
A preluat grupul Rompetrol în anul 1998
A vândut pachetul majoritar către KMG în acest an, încheind cea mai mare tranzacţie din România post-decembristă
A devenit cel mai bogat român, cu o avere de 3,1-3,3 miliarde dolari
Deţine afaceri în petrol, mass-media şi imobiliare.
Daniar Amirbaevici Berlibaiev
39 de ani
A absolvit Universitatea de stat „Al-Farabi“, specializarea „Jurisprudenţă“
Primul post: consilier juridic la o întreprindere de stat
A lucrat în Ministerul Economiei (1994), Banca de Import-Export (1995-1997)
Lucrează în domeniul petrolier din 1997, iar la KazMunaiGaz, din anul 2000
Vicepreşedinte KMG pentru transport, proiecte de „service“ şi prelucrare (din 2007).