Noul partid care a intrat în Parlamentul României, susținător al candidatului independent Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, este POT (Partidul Oamenilor Tineri). Până la aceste alegeri, formațiunea politică era relativ necunoscută, dar a înregistrat o creștere rapidă datorită promovării prin TikTok.

POT este condus de Anamaria Gavrilă, fostă deputată AUR și membră în grupul de prietenie cu China, care s-a distins printr-un discurs similar cu cel susținut de Călin Georgescu.

Cine este Anamaria Gavrilă, liderul POT

POT, un partid înființat în 2023 și condus de Anamaria Gavrilă, fostă deputată AUR, promovează aceleași mesaje ca și Călin Georgescu: ultranaționalism, o formă radicală de creștinism mistic și un discurs cu accente legionare, apelând la elemente naturale, „strămoși” și personaje mitologizate din istoria României.

Anamaria Gavrilă a locuit în Marea Britanie și Germania timp de mai mulți ani, lucrând în domeniul imobiliar. Ea a ajuns în Parlament în urma alegerilor legislative din 2020, ca reprezentant al Partidului AUR. Acesta a fost un an remarcabil pentru AUR, care a reușit să trimită în Parlament o serie de personaje variate, ca urmare a rezultatului surprinzător obținut de un partid care, cu doar câteva luni înainte, aproape că nu exista pe scena politică, în contextul alegerilor locale.

A făcut avere din imobiliare și a participat la evenimente organizate de Ambasada Chinei

Între 2007 și 2020, Anamaria Gavrilă a activat în domeniul imobiliar în Londra și München. La momentul în care a intrat în Parlament, ea deținea o casă de 563 mp și un apartament de 74 mp în Deva, Hunedoara, precum și un imobil de 55 mp în München, achiziționat în 2018.

În 2020, Anamaria Gavrilă declara investiții semnificative, inclusiv acțiuni în valoare de 355.000 de lire sterline la Iamyiam Ltd (UK) și de 47.500 de euro la Papaya City Gmbh (Germania).

Tot în acea perioadă, șefa POT avea datorii de 325.000 de euro la două bănci străine și beneficiase de un grant de 11.635 de euro acordat de Guvernul României.

Un an mai târziu, Anamaria Gavrilă a vândut apartamentul din München pentru o sumă impresionantă de 664.000 de euro. De asemenea, este demn de menționat că și Călin Georgescu, candidatul susținut de POT, a obținut câștiguri din tranzacții imobiliare despre care presa a relatat în ultimele săptămâni.

În declarația de avere din iunie 2024, Anamaria Gavrilă menționa deținerea a trei terenuri intravilane în Deva, cu o suprafață totală de peste 8.000 mp, precum și două terenuri agricole în Bârșa, Hunedoara, primite prin donație, care însumau mai mult de 10.000 mp.

În 2021, Anamaria Gavrilă a demisionat din AUR.

În perioada în care a fost parlamentar, Gavrilă a participat la evenimente organizate de Ambasada Chinei, de unde transmitea mesaje despre „pace și echilibru”.

Anamaria Gavrilă, Ambasada Chinei
SURSA FOTO: Facebook

Declarații controversate după ce POT a ajuns în Parlamentul României

La scurt timp după anunțarea rezultatului de duminică, Anamaria Gavrilă a declarat că va ține „post cu apă trei zile”, ca „semn de recunoștință” pentru intrarea în Parlament a partidului său.

„O onoare pentru noi, din partea românilor. Eu am vizualizat încă o dată acest ecran (să mă asigur) să fie logo-ul POT pe ecran. Le mulțumim românilor din suflet… În primul și în primul rând slavă lui Hristos pentru tot ce ne-a dat și pentru direcția pe care o ia în România. Eu, personal, voi alege, în semn de recunoștință, să fac un post cu apă de trei zile și unii dintre colegii mei se vor alătura. Este un semn recunoștință pentru ce ni s-a dat”, a scris aceasta.

Anamaria Gavrilă este cunoscută mai ales pentru pozițiile sale anti-Ucraina

Anamaria Gavrilă este cunoscută mai ales pentru pozițiile sale anti-Ucraina exprimate pe rețelele sociale. Ea a devenit virală după o postare pe Facebook legată de scandalul privind canalul Bîstroe.

Atunci, Gavrilă susținea că „ucrainenii se folosesc de narativul fricii că vor veni rușii peste noi pentru ca să-i lăsăm să facă orice”.

„Nimic nu le mai stă în cale, nici măcar distrugerea Deltei Dunării”, a spus ea la acea vreme.

Ulterior, Gavrilă s-a lansat în teorii ale conspirației despre cum moldovenii (din Republica Moldova) vor „rămâne fără apă de băut” din cauza „celui mai mare complex energetic pe care Ucraina vrea să-l facă pe Nistru”.

Citând „specialiști” necunoscuți și neidentificați, ea afirma că „în Moldova s-ar putea crea o catastrofă umanitară cu sute de mii de refugiați”. Mai târziu, a lansat o nouă teorie a conspirației conform căreia canalul Bîstroe „a dispărut de pe Google Maps”.

Gavrilă a promovat și teorii ale conspirației despre „cutremure provocate de extragerea gazelor prin fracturare” și despre pandemia de coronavirus, despre care susținea că „nu a existat”.