Foarte pe scurt, investiţiile Qatarului par a fi ţintite cu predilecţie spre două zone principale: fotbal şi bănci. Iar când vorbim despre statul Qatar, sau despre orice fond de investiţii guvernamental, vorbim despre banii familiei al Thani, ce conduce micul emirat de aproape 200 de ani. Potrivit presei, familia deţine active de peste 60 mld. dolari. Hamad al Thani, în vârst de 59 de ani, conduce emiratul din 1996. Familia sa, extrem de vastă, ocupă majoritatea posturilor importante din Emirat şi tot ei se ocupă de afaceri, supravegheaţi de Emir.
Al Thani a ajuns în atenţia publicului abia în ultimii, impunându-se drept unul dintre cei mai liberali conducători arabi, Qatarul având cele mai puţin restrictive reguli cu privire la consumul de alcool. În 1996 a liberalizat presa şi este principalul susţinător al postului tv Al-Jazeera.
În ceea ce priveşte investiţiile în străinătate, Emirul a adunat o colecţie impresionantă, în care la loc de frunte stau acţiunile la bănci şi cluburile de fotbal. Al Thani deţine clubul Malaga din Spania, 70% din acţiunile FC Paris Saint-Germaine şi a negociat chiar anul trecut preluarea Manchester United de la familia Glazer, oferint 1,5 miliarde de lire sterline. De asemenea, presa britanică scrie că ar putea fi şi acţionarul principal al Everton.
Cât despre bănci, Emirul al Thani are acţiuni la Barclays Bank din Marea Britanie, la Credit Suisse (unde are şi un reprezentat în Consiliul de Administraţie) şi conduce mai multe bănci de investiţii islamice. Toate investiţiile sunt făcute prin intermediul unor entităţi care au legătură directă sau indirectă cu Fondul de Investiţii Qatar, ce aparţine statului, adică familiei al Thani.
Emirul pusese mai demult ochii pe Alpha Bank, în 2008 plătind 296 mil. dolari pentru 4% din acţiunile băncii. Strategia emirului de a profita de criză, speculând problemele altora dă roade. Ieri a dat lovitura: a plătit 500 mil. dolari pentru 17% din acţiunile unei bănci care pe lângă Alpha, mai conţine şi activele Eurobank.
Cine este arabul din spatele fuziunii Alpha Bank şi Eurobank?
30 august 2011, 11:24
Ultima modificare în 30 august 2011, 14:24
“Din cauza crizei, multe ţări au preferat să-şi păstreze banii în loc să-i investească în străinătate. Totuşi, pentru noi criza este o oportunitate care nu va mai apărea în următorii 20 de ani”, asta spunea anul trecut Hamad bin Khalifa al Thani, Emirul Qatarului şi omul din spatele Paramount Services, fondul ce deţine 17% din noua bancă Alpha-Bank/Eurobank, una dintre cele mai mari din România.
Etichete: Alpha Bank,
arabian business,
bancpost,
qatar
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook