Liang (55 de ani), cu participaţia de 58% din Sany Group şi o avere evaluată la 11 mld. dolari, l-a detronat pe miliardarul Zong Qinghou, cu activităţi în zona producţiei de băuturi, în topul Hurun Rich List 2011.
„În ciuda continuării crizei financiare globale, 2011 a fost un an record pentru bogaţii Chinei“, spun autorii raportului, care notează că 271 de miliardari chinezi au intrat în lista Hurun cu 1.000 de bogaţi ai lumii, în creştere de la 189 câţi erau în 2010.
Numărul miliardarilor chinezi e mai mult decât dublu faţă de 2009, când au fost cuprinşi 130 de bogaţi.
„Explozia sectorului construcţiilor şi creşterea pieţei locale de retail au fost factorii determinanţi în creşterea averilor din China“, se precizează în raport. La acestea se adaugă listarea cu succes a o serie de companii chineze.
Sany Group are în plan listarea pe bursa de la Hong Kong, eveniment care ar putea conduce la o nouă creştere a averii lui Liang.
Zong, care a ocupat primul loc anul trecut, şi-a văzut averea micşorată de la 12 mld. dolari în 2010 la 10,7 mld. dolari în 15 august 2011, când au fost realizate calculele.
Li Yanhong, proprietarul motorului de căutare Baidu, ocupă poziţia a treia cu 8,8 mld. dolari.
Bogaţii Chinei au şi conexiuni puternice, 30% din primii 50 de miliardari ocupând roluri de consultanţi guvernamentali. Imobiliarele constituie principala sursă a averii pentru 29 din top 50 de miliardari chinezi.
În ultimii doi ani, China a luat o serie de măsuri pentru calmarea pieţei imobiliare, însă o serie de economişti au avertizat că, pe termen mediu şi lung, a doua economie a lumii se confruntă cu un risc major creat de balonul imobiliar.
Raportul Hurun mai arată că în China sunt 960.000 de oameni care au averi de cel puţin 1,5 mil. dolari. Cu toate acestea, China nu ocupă nicio poziţie în top 10 cei mai bogaţi miliardari ai lumii, în care sunt prezenţi patru cetăţeni americani, potrivit topului Forbes pe 2011. Cel mai bogat om din lume a fost desemnat mexicanul Carlos Slim, a cărui avere a fost evaluată la 74 mld. dolari.

SURSA: CNBC