Cum arată o zi din viața lui Crin Antonescu?

Crin Antonescu a fost întrebat într-un studio de radio de un ascultător cum își petrecea o zi din viața sa în ultimii zece ani, perioada în care nu a mai fost activ în politică. El a povestit că se trezea cam pe la ora 6 dimineața, își însoțea fiica, care era încă minoră și mergea la școală, până la școală sau până la stația de tramvai.

În timpul zilei, își dedica timpul cititului și scrisului, fiind preocupat de gândurile sale, dar și de întâlnirile cu oamenii. Seara, își petrecea timpul cu familia, când aceasta se aduna.

După vârsta de 55 de ani, nu a mai avut un loc de muncă și a fost liber de obligațiile unui serviciu, dar a subliniat că acest lucru nu îl obliga în niciun fel pe alegător să-l susțină la alegeri. Dacă cineva considera că activitatea profesională a unui candidat trebuie să fie un criteriu esențial, fie în sectorul public, fie în cel privat, atunci el înțelegea că acei alegători ar putea să nu-l susțină, fiind liber să analizeze ceilalți candidați pe baza acestui criteriu.

Deși nu a fost o perioadă ușoară, a fost una profitabilă pentru el deoarece a avut ocazia să se ocupe de lucruri care îl pasionau și îl preocupau. În acești ani, nu a publicat nicio carte, deși a scris una despre România, și nu a simțit nevoia să scrie articole sau să intervină în discuțiile politice de la acel moment.

„Cam pe la 6.00 mă trezeam, îmi însoțeam fiica, pentru că era minoră, era în școală încă, până la școală sau până la tramvai. În timpul zilei, consumam timpul cu cititul, cu scrisul. Cu lucruri la care m-am gândit, cu lucruri pe care le-am observat, contacte, întâlniri, discuții cu oamenii și apoi programul normal al cuiva când familia se reunește seara.

Eu nu am mai fost angajat, am fost un om liber de obligații de serviciu după vârsta de 55 de ani iar faptul că eu mă voi afla în fața dumneavoastră la alegeri să vă cer votul evident că nu vă obligă cu nimic.

Dacă pentru dumneavoastră acesta este criteriul esențial, adică o activitate, un serviciu pe care candidatul să-l fi făcut la stat sau la privat evident că ies din vederile dumneavoastră și vă rămâne să-i examinați și pe ceilalți candidați după acest criteriu. A fost o situație nu comodă, dar pentru mine profitabilă, pentru că am făcut lucruri care îmi plac, care m-au preocupat”, a precizat Antonescu la radio.

Despre Crin Antonescu

Între 20 martie 2009 și 26 mai 2014, Crin Antonescu a fost președinte al PNL, după ce la 8 martie 2010 a fost reales președinte al formațiunii politice, avându-l drept contracandidat pe Ludovic Orban.

Antonescu a fost senator în legislatura 2012-2016, reprezentând județul Teleorman, colegiul uninominal nr. 2, din partea Partidului Național Liberal (PNL).

El a deținut funcția de Președinte al Senatului până pe 4 martie 2014 și a fost membru al Biroului Permanent în diferite sesiuni parlamentare:

  • Președinte al Senatului în perioada decembrie 2012 – martie 2014.

Pe parcursul activității sale parlamentare, a fost membru în următoarele comisii:

  • Comisia pentru politică externă (din martie 2014);
  • Comisia comună pentru revizuirea Constituției României, unde a fost Președinte până în martie 2015.

Activitatea sa parlamentară în cifre:

  • A avut luări de cuvânt în 8 ședințe comune, la 9 puncte de pe ordinea de zi;
  • A inițiat 8 propuneri legislative, dintre care 3 au fost promulgate ca legi;
  • A fost implicat în 4 moțiuni de cenzură.

Studii și Specializări

  • 1985: Absolvent al Universității București, Facultatea de Istorie-Filozofie.

Activitate Profesională

  • 1985–1989: Profesor.
  • 1989–1992: Muzeograf.
  • 1992–2004: Deputat.

Funcții și Activități Politice

  • 1992–1996: Deputat din partea CDR (Convenția Democrată Română).
  • 1996–2000: Deputat din partea CDR-PNL.
  • 2000–2004: Deputat din partea PNL (Partidul Național Liberal).
  • 1995–2002: Vicepreședinte PNL.

Funcții în Administrația Publică

  • 1997–2000: Ministrul Tineretului și Sportului.

Funcții Parlamentare Anterioare

  • 1996–1997 și 2002–2004: Lider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților.