În Italia – unde este cunoscut ca ideologul țarului – Dughin a fost elogiat mult de Gianluca Savoini, prietenul lui Matteo Salvini, care l-a invitat să participe la evenimente publice din Italia, prezentându-i-l liderului Ligii Nordului.

Aleksandr Gelevič Dughin s-a născut la Moscova pe 7 ianuarie 1962 într-o familie ortodoxă fidelă idealului sovietic şi devotată comunismului. Mama era medic, tatăl, unul dintre ofițerii celui mai secret serviciu din lume: KGB.

În centrul gândirii sale, alături de lupta împotriva liberalismului, se află Eurasia. Dughin este considerat a fi promotorul ideologiei ultranaționaliste „eurasiatice” – etichetată drept „fascism rus” – care inspiră politica externă „imperialistă” a lui Vladimir Putin și, prin urmare, și invadarea Ucrainei. Din cauza profilului său de „ideolog” al anexării Crimeii la Rusia, în 2015 este supus sancțiunilor internaționale, scrie lastampa.it

Presa rusă îl cataloghează drept o figură marginală din cauza opiniilor sale

În ultimii ani a fost definit de presa occidentală unul dintre inspiratorii politicii externe a lui Vladimir Putin, în timp ce presa rusă îl cataloghează drept o „figură marginală” din cauza opiniilor sale „considerate mult prea radicale chiar și de naționaliști”. Russia Today relatează că în 2014 a fost concediat de la Universitatea de Stat din Moscova, după apelul său de a „ucide, ucide, ucide” ucraineni în urma revoltelor din 2 mai de la Odesa, în timpul cărora grupurile neonaziste au ars de vii peste 40 de pro-ruși.

Daria Platonova Dughina, fiica ideologului, care şi-a pierdut viaţa în explozia vehiculului cu care se deplasa în apropierea capitalei Rusiei, avea treizeci de ani, era licențiată în filosofie la Universitatea de Stat din Moscova şi îşi aprofundase studiile despre neoplatonism, revendicând însă ca referințe culturale pe Antonio Gramsci, Martin Heidegger și pe sociologul francez Jean Baudrillard. La 4 iunie a fost inclusă pe lista persoanelor sancționate de guvernul Regatului Unit (printre care s-a aflat şi magnatul Roman Abramovici) pentru că și-au exprimat sprijinul sau au promovat politici în favoarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Se afla pe locul 244 pe lista celor 1.331 de persoane sancționate, ca „autor de mare profil al dezinformarii despre Ucraina și invazia rusă în Ucraina pe diverse platforme online”, susținător și promotor al politicilor sau inițiativelor de destabilizare a Ucrainei menite să compromită sau să-i amenințe „integritatea teritorială, suveranitatea și independența”.

Într-un interviu recent, acordat în luna mai ziarului online geopolitika.ru, Daria a vorbit despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei îmbrăţişând, lucru deloc surprinzător, pozițiile tatălui său și linia Kremlinului. „Situația din Ucraina este cu adevărat un exemplu de ciocnire a civilizațiilor; poate fi văzută ca o ciocnire între civilizațiile globaliste și eurasiatice”, a spus ea.

„După marea catastrofă geopolitică” (cum a definit președintele rus prăbușirea URSS), teritoriile fostei țări unite au devenit „granițe” (zone intermediare) – spații asupra cărora atenția vecinilor a crescut, cu NATO și, mai presus de toate, Statele Unite interesate de destabilizarea situației de la granițele Rusiei”.

Daria Dughina a adăugat: „Dacă elitele liberale occidentale insistă atât de mult să susțină Kievul și să demonizeze Moscova, este pentru că în spatele lor există o logică a profitului. Totul trebuie pus la îndoială. Acesta este un principiu important care ne permite să ne păstrăm o viziune lucidă. În societatea spectacolului, a propagandei și a caracterului totalitar al sistemelor occidentale, a pune sub semnul îndoielii reprezintă un pas esențial pentru a ieși din peșteră…”.