Cine este Donald Trump. Viața mogulului imobiliar din New York a fost expusă în toate tabloidele și la televizor cu mult timp ca acesta să intre în politică.

Datorită numelui său cunoscut și stilului brut de a face campanie, a reușit să învingă mulți politicieni experimentați. Cu toate acesta, un mandat plin de controverse a făcut să fie „dat afară” din funcție după doar un singur mandat.

Ajuns la 78 de ani, Trump își încearcă din nou norocul în cursa pentru Casa Albă.

Cine este Donald Trump și cum a intrat în lumea afacerilor

Donald Trump este al patrulea copil al lui Fred Trump, un magnat imobiliar din New York. În ciuda averii familiei, el a ocupat inițial cele mai neînsemnate funcții în cadrul companiei tatălui său.

După ce a început să se comporte inadecvat la școală, la vârsta de 13 ani, a fost trimis la o academie militară.

Trump a obținut o diplomă de la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, devenind astfel favorit la succesiunea tatălui său, având în vedere că fratele său mai mare, Fred, a ales să devină pilot.

Fred Trump a murit la 43 de ani din cauza alcoolismului. Fostul președinte american a mărturisit că acest lucru l-a determinat să evite alcoolul și țigările pe parcursul întregii sale vieți.

Donald Trump a spus că înainte de a se alătura companiei familiei, a intrat în domeniul imobiliar cu un „mic” împrumut de 1 milion de dolari de la tatăl său.

El a ajutat la gestionarea portofoliului extins de proiecte rezidențiale al tatălui său în cartierele din New York și a preluat controlul asupra companiei. Astfel, în 1971, a redenumit-o Trump Organization, în 1971.

Tatăl său, pe care Trump îl consideră „inspirația sa”, a murit în 1999.

Dezvoltarea imperiului imobiliar și imaginea în media

Sub conducerea lui Trump, afacerile familiei au evoluat de la unități rezidențiale din Brooklyn și Queens la proiecte strălucitoare în Manhattan.

Celebra Fifth Avenue a găzduit Trump Tower, probabil cea mai faimoasă proprietate a mogulului, care a fost locuința sa timp de mulți ani. Hotelul Commodore, care se afla în declin, a fost restaurat și transformat în Grand Hyatt.

De asemenea, au fost dezvoltate alte proprietăți purtând marca Trump, cum ar fi cazinouri, condominii, terenuri de golf și hoteluri, extinzându-se din Atlantic City, Chicago și Las Vegas până în India, Turcia și Filipine.

Odată cu dezvoltarea imperiului său de afaceri, Trump a devenit, de asemenea, un nume sonor în media. Mai întâi, a fost proprietar al concursurilor de frumusețe Miss Universe, Miss USA și Miss Teen USA. Ulterior, a fost creator și prezentator al reality show-ului NBC The Apprentice, în care au apărut și copiii săi.

Pe parcursul celor 14 sezoane, pe măsură ce concurenții se întreceau pentru un contract de management în imperiul său de afaceri, replica sa celebră „Ești concediat!” a făcut din „Donald” un nume cunoscut.

Trump a scris mai multe cărți, a apărut în filme și programe de lupte profesioniste. De asemenea, a vândut de toate, de la băuturi la cravate. Însă  averea sa netă a scăzut în ultimii ani, Forbes estimând în prezent valoarea sa la aproximativ 4 miliarde de dolari.

De asemenea, Trump a intrat în faliment de șase ori, iar câteva dintre afacerile sale, precum Trump Steaks și Trump University, s-au prăbușit.

A evitat controalele fiscale și un raport din 2020 al New York Times a dezvăluit ani de evaziune fiscală și pierderi financiare cronice.

Intrarea în politică și controversele din campanie

Într-un interviu din 1980, Donald Trump, atunci în vârstă de 34 de ani, caracteriza politica drept „o viață foarte rea”, afirmând că „cei mai capabili oameni” aleg, în schimb, să activeze în lumea afacerilor.

Totuși, în 1987, a început să ia în considerare o candidatură prezidențială. A analizat, pentru o scurtă perioadă, posibilitatea de a se înscrie în cursa din 2000 cu Partidul Reformator, precum și din nou în 2012 ca republican.

Abia în iunie 2015, omul de afaceri și-a anunțat oficial că va candida la Casa Albă, afirmând că visul american a murit, dar promițând că „îl va aduce înapoi mai mare și mai bun”.

În cadrul campaniei sale, Trump și-a etalat averea și succesul în afaceri. De asemenea, a acuzat Mexicul că trimite droguri, infracțiuni și violatori în SUA, și promițând că țara va plăti pentru construcția unui zid la frontieră.

Sub sloganul „Make America Great Again” (MAGA), el a depășit cu ușurință rivalii din Partidul Republican pentru a se confrunta cu democrata Hillary Clinton.

În timpul campaniei sale, a ieșit la iveală o casetă audio în care se lăuda cu abuzuri sexuale. În consecință, pentru o perioadă, a rămas în urma contracandidatei sale în sondajele de opinie în timpul alegerilor generale.

Cu toate acestea, Trump a avut ultimul cuvânt în fața experților și a instituțiilor de sondare a opiniei publice, câștigând împotriva unui politician veteran.

El a depus jurământul ca al 45-lea președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie 2017.

Un mandat plin de controverse

Mandatul de președinte al lui Donald Trump a fost unul plin de controverse, de la început până la sfârșit.

El s-a retras din importante acorduri climatice și comerciale, a interzis călătoriile din șapte țări cu populație majoritar musulmană și a emis restricții severe privind imigrația. De asemenea, a inițiat un război comercial cu China, a implementat reduceri fiscale record și a schimbat relațiile cu Orientul Mijlociu.

Pe parcursul a aproape doi ani, un procuror special a investigat posibila coluziune între campania lui Trump din 2016 și Rusia. Au fost formulate acuzații penale împotriva a treizeci și patru de persoane, pe teme precum pirateria informatică și infracțiuni financiare, însă Trump nu a fost inclus. Ancheta nu a stabilit existența unei coluziuni penale.

După acest episod, Trump a devenit cel de-al treilea președinte al Statelor Unite din istorie care a fost pus sub acuzare, din cauza suspiciunilor că ar fi exercitat presiuni asupra unui guvern străin pentru a obține informații confidențiale despre rivalul său democrat, Joe Biden. A fost acuzat de o Cameră a Reprezentanților controlată de democrați, însă a fost achitat de un Senat condus de republicani.

Anul electoral 2020 și revolta de la Capitoliu

Anul său electoral 2020 a fost marcat de pandemia de coronavirus. Trump s-a confruntat cu critici severe pentru modul în care a gestionat criza, în timp ce Statele Unite erau în fruntea statisticilor mondiale referitoare la numărul de decese și infecții. De asemenea, a făcut comentarii controversate, precum sugestia de a explora posibilitatea tratării virusului prin injectarea de dezinfectant în organism.

În acel an, Trump a obținut în cele din urmă 74 de milioane de voturi, mai multe decât orice alt președinte american în funcție. Cu toate acestea, a pierdut alegerile în fața lui Biden cu o marjă de peste șapte milioane de voturi.

Între noiembrie 2020 și ianuarie 2021, omul de afaceri a făcut afirmații privind voturi furate și fraudă electorală pe scară largă. Declarațiile sale au fost însă respinse în peste 60 de procese intentate în instanță.

Refuzând să recunoască rezultatele alegerilor, Donald Trump a convocat susținătorii săi la Washington pe 6 ianuarie, încurajându-i să se adune la Capitoliu atunci când victoria lui Biden urma să fie oficial certificată de Congres.

Acest miting a degenerat într-o revoltă care a pus în pericol nu doar legislatorii, ci și propriul său vicepreședinte, ceea ce a dus la o a doua destituire istorică. Deși a fost din nou achitat de Senat, votul a fost foarte strâns.

Acțiunile sale din acea zi sunt acum în centrul a două dosare penale deschise împotriva sa.

O revenire neașteptată în politică

După acest incident, cariera politică a lui Trump părea să se fi sfârșit. Donatorii și susținătorii săi au promis că nu îl vor mai sprijini niciodată, iar chiar și cei mai apropiați aliați l-au renegat public.

El a lipsit de la inaugurarea succesorului său și și-a mutat familia în Florida. Cu toate acestea, având o armată loială de fani care continuau să îl susțină, Trump a reușit să își păstreze o influență semnificativă asupra Partidului Republican.

Poate cea mai semnificativă moștenire a președinției sale a fost conturată după încheierea mandatului, când cei trei judecători conservatori numiți de el la Curtea Supremă au consolidat o majoritate care a dus la anularea aproape 50 de ani de drepturi naționale la avort.

Deși a fost criticat pentru rezultatele slabe ale republicanilor la alegerile intermediare din 2022, Trump și-a anunțat o nouă candidatură la președinție și a devenit rapid principalul candidat al partidului său.

Donald Trump a început campania pentru alegerile generale având de înfruntat 91 de capete de acuzare în patru dosare penale, dar strategia sa de a amâna soluționarea acestor cazuri a avut un succes semnificativ. Trei dintre aceste cazuri nu se vor desfășura înainte de alegeri, iar verdictul său în New York, referitor la ceea ce este considerat cel mai puțin solid set de acuzații, a fost amânat până la sfârșitul lunii noiembrie.

Retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă

După ce Joe Biden s-a retras din cursă și a ales să o susțină pe vicepreședinta sa, Kamala Harris, omul de afaceri a încercat să o asocieze cu eșecurile administrației, însă cu un succes limitat. Sondajele naționale sugerează că, în ciuda eforturilor lui Trump, Harris a reușit să mobilizeze alegătorii liberali și să strângă milioane de dolari, iar competiția electorală se dovedește a fi extrem de strânsă.

De asemenea, Trump le-a spus susținătorilor săi că data de 5 noiembrie 2024, când vor avea loc alegerile din SUA, va fi „cea mai importantă dată din istoria țării”.

Viața personală controversată

Nici viața personală a lui Donald Trump nu a fost lipsită de controverse, ajungând constat pe primele pagini ale tabloidelor.

Prima sa soție, probabil cea mai cunoscută, a fost Ivana Zelnickova, o sportivă și fotomodel din Cehia. Cei doi au avut împreună trei copii: Donald Jr., Ivanka și Eric, înainte de a divorța în 1990. Bătălia lor legală a fost intens mediatizată, iar acuzațiile de abuz domestic aduse de Ivana Trump, pe care ulterior le-a minimizat, au fost incluse într-un nou film despre Trump, intitulat The Apprentice, în care rolul lui Trump este interpretat de actorul român Sebastian Stan. Ivana Trump a decedat în vara anului 2022.

După divorț, Trump s-a căsătorit cu actrița Marla Maples în 1993, la două luni după nașterea singurului lor copil, Tiffany. Căsnicia lor s-a încheiat în 1999.

Actuala soție a lui Trump este Melania Knauss, un fost model sloven. Cei doi s-au căsătorit în 2005 și au un fiu, Barron William Trump, care a împlinit recent 18 ani.

Acuzațiile de hărțuire sexuală

De-a lungul timpului, Donald Trump a fost acuzat de comportamente sexuale nepotrivite și de relații extraconjugale. La începutul acestui an, două jurii separate au stabilit că Trump a defăimat-o pe scriitoarea E. Jean Carroll, care a făcut acuzații de agresiune sexuală împotriva sa. Ca urmare, Trump a fost obligat să îi plătească 88 de milioane de dolari, însă a făcut apel.

De asemenea, el a fost condamnat pentru 34 de infracțiuni legate de falsificarea înregistrărilor contabile pentru a ascunde o plată făcută actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, în scopul de a o determina să nu vorbească despre o presupusă întâlnire extraconjugală din 2006.