Cât timp a fost ministru al Fondurilor Europene dar și ulterior, Ghinea a fost criticat adesea pentru performanțele scăzute din domeniu, deși, potrivit acestuia, în timpul mandatului său, în România au intrat aproximativ 7 miliarde de euro bani europeni. Că o bună parte din acei bani erau deconturi pe proiecte mai vechi, asta e o altă poveste.

Cristian Ghinea are un background solid în societatea civilă, însă tot de acolo apar și o parte dintre controversele legate de numele său.

Potrivit România Curată, Ghinea a fost în trecut un favorit al contractelor cu statul, în speță cu Ministerul Afacerilor Externe.

„Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu, CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina. Începând cu anul 2012, CRPE devine abonat regulat al Departamentului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 în 2013, 104.000 în 2014, şi tot aşa până în prezent. Moldovei i se construieşte capacitatea instituţională în cooperare cu ANI din România, Georgia e ajutată să implementeze acordul de asociere, multe şi variate subiecte pe toate planurile. Chiar dacă mai sunt şi alte ONG-uri care cooperează cu AOD, CRPE e singurul care are anual venituri consistente şi totodată singurul care nu are drept competenţă Marea Neagră sau Caucazul,” notează România Curată.

Mai mult decât atât, Cristian Ghinea este acuzat că, în timpul mandatului său de la șefia MFE, a atribuit un contract către SRI, adăugând astfel 25 de milioane de euro fondurilor pentru supravegherea cetățenilor.

„Dat fiind că sub mandatul său, deocamdată incomplet, nu s-au atribuit fonduri de către MFE, ci s-au purtat lupte cu software-ul STS (atribuit greşit public lui Ghiţă), cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea MFE a proiectului cu dedicaţie SII pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor,” mai notează sursa citată.