Ludovic Orban a preluat guvernarea la finalul anului trecut după ce a reușit din funcția de președinte al PNL să dea jos Executivul PSD condus de Viorica Dăncilă. De altfel, a fost un an senzațional pentru liberali care au reușit să câștige alegerile europarlamentare, să treacă referendumul pe justiție, dar și să-l propulseze pe Klaus Iohannis către al doilea mandat la Palatul Cotroceni.
Dacă Ludovic Orban face politică de 30 de ani, iar în 2019 a reușit să atingă cele mai mari performanțe electorale și nu numai, mult mai puțin se vorbește despre fratele premierului. Puțină lume știe că Ludovic Orban are un frate, dar și ce poziții importante a ocupat și ocupă acesta.
Legătura dintre fratele lui Orban și Iohannis
Ne referim la Leonard Orban care în ultimii 30 de ani a ocupat multe funcții importante în statul român, dar nu numai atât. Fratele lui Ludovic Orban a fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene și comisar european pentru multilingvism între ianuarie 2007 – februarie 2010. Între 2011-2012 a fost ministru al afacerilor europene în guvernul Boc 2, dar și în guvernul Ungureanu și în primul guvern Ponta.
Leonard Orban s-a năcut în Brașov, tatăl său și al lui Ludovic fiind de etnie maghiară, în timp ce mama de etnie română. Leonard Orban este căsătorit și are un copil. În afară de limba română, vorbește fluent limbile engleză și franceză și italiana la nivel mediu.
Acesta a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universității din Brașov, obținând titlul de inginer diplomat. A doua facultate a fost în București, cea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE).
Între anii 1993 și 2001, Leonard Orban a fost consilier parlamentar pentru afaceri europene și internaționale al Parlamentului României – Camera Deputaților, îndeplinind și funcțiile de Secretar tehnic al Comitetului Parlamentar Mixt (CPM) Uniunea Europeana (UE) – România și al Delegațiilor Parlamentului României la Parlamentul European, COSAC și Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
Apoi, între mai 2001-decembrie 2004 a ocupat funcția de negociator șef adjunct cu Uniunea Europeană, pentru ca apoi în perioada decembrie 2004-aprilie 2005 să fie negociator șef al României cu Uniunea Europeană.
În anul 2002 a fost decorat de către Președintele României, Ion Iliescu, în gradul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României”, distincție acordată pentru contribuția adusă integrării României în NATO.
Din decembrie 2004 a intrat în Ministerul Integrării Europene ca secretar de stat. Aici a coordonat pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană și, din aprilie 2005, poziția României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană.
Leonard Orban, artizanul intrării României în UE
Leonard Orban a semnat în calitate de negociator șef cu Uniunea Europeană, împreună cu președintele României, primul ministru și ministrul afacerilor externe, tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană la 25 aprilie 2005 la Luxemburg.
Pe final de 2006, Leonard Orban a ajuns comisar european. După o audiere publică în data de 27 noiembrie 2006 la Comitetul pentru Cultură și Educație al Parlamentului European, cu participarea Comitetului pentru Afaceri Constituționale, Comitetul a dat un aviz pozitiv. Votul a avut loc pe 12 decembrie 2006.
Acordarea acestui portofoliu pentru comisarul european al României a fost criticată pe motivul că acesta nu ar fi un portofoliu destul de substanțial pentru activitatea unui comisar fiind un post mai degrabă administrativ decât unul politic, acestea fiind motivele nominalizării de către România a unui tehnocrat.
Vicepreședintele socialiștilor europeni, austriacul Hannes Swoboda, a explicat care sunt motivele nemulțumirii socialiștilor în legătură cu desemnarea lui Ludovic Orban. „Nu suntem prea mulțumiți că reprezentantul unei țări mari și importante a primit un Mini-portofoliu, ca să-i spun așa, din punct de vedere politic”, a spus Hannes Swoboda la vremea respectivă.
Leonard Orban și-a preluat funcția de comisar european la 1 ianuarie 2007, urmând ca, tot în ianuarie, să depună jurământul în fața Curții Europene de Justiție de la Luxemburg.
Conform datelor oferite de către Parlamentul European, Leonard Orban a gestionat un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, având în subordine 3.400 de persoane, adică 15% dintre salariații instituțiilor europene, împărțiți în trei direcții mari: traduceri, interpretare și publicațiile comunității.
După expirarea mandatului, a devenit consilier prezindențial al fostului președinte, Traian Băsescu. Pe data de 8 martie 2010 a fost numit în funcția de consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene în cadrul Administrației Prezidențiale.
Și în prezent, Leonard Orban este consilier prezidențial al președintelui Klaus Iohannis. Se ocupă de Departamentul de Afaceri Europene.