În contextul intenselor alegeri prezidențiale din România, Călin Georgescu a fost plasat sub lumina reflectoarelor unei operațiuni de propagandă orchestrată de o rețea coordonată din Rusia.

Conform unei anchete recente de la publicrecord.ro, această rețea, cunoscută sub numele de „Portal Kombat”, utilizează site-uri și canale de Telegram pentru a distribui mesaje favorabile lui Georgescu și a submina adversarii săi politici.

Rețeaua utilizează tehnici sofisticate pentru a influența discursul public, având legături directe cu oligarhul pro-rus Ilan Șor și cu alte entități din Europa de Est.

Cum funcționează caracatița rusească din spatele lui Călin Georgescu

Rețeaua „Portal Kombat” funcționează prin preluarea și traducerea automată a conținutului de pe media controlată de statul rus și de pe canalele pro-ruse de pe Telegram, pentru a răspândi un mesaj favorabil lui Georgescu.

Aceste articole sunt publicate pe site-uri cu o arhitectură tehnică similară și aceleași link-uri externe, toate găzduite pe servere din Rusia.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

Conținutul promovând imaginea lui Georgescu este distribuit atât în România, cât și în alte state europene, inclusiv Germania, Franța, Spania, Cehia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Danemarca, Slovacia și Grecia.

Rețeaua Pravda a distribuit același articol în mai multe limbi, prezentându-l pe Georgescu ca un lider naționalist care ar fi intenționat să interzică tranzitul cerealelor din Ucraina și să oprească ajutorul militar către Kiev.

După decizia CCR de anulare a primului tur de alegeri, Pravda s-a reactivat pentru a promova mesajul lui Georgescu, care susținea că în România a avut loc o „lovitură de stat”.

Prin aceste măsuri, Georgescu este prezentat ca un lider care se opune „acțiunilor corupte” ale sistemului politic din România, dar și ca un apărător al suveranității naționale și al păcii în fața războiului din Ucraina.

Mai mult, toate site-urile Pravda care distribuie mesajele lui Georgescu sunt înregistrate de o persoană fizică cu un număr de telefon din Rusia. Acestea sunt asociate cu Reg.ru, o companie cu sediul în Moscova.

Legături cu Ilan Șor

Legăturile rețelei cu oligarhul pro-rus Ilan Șor sunt evidențiate de aparițiile lui Vasile Bolea, un deputat din Republica Moldova, alături de Șor pe scenele din Moscova.

În aprilie 2024, Bolea a fost alături de Șor la un eveniment din capitala Rusiei, unde a fost anunțat un nou bloc politic, „Victorie”, format din Partidul „Șansă” al lui Alexei Lungu, un susținător al lui Georgescu.

În aceeași lună, un mesaj postat pe un canal de Telegram legat de rețeaua Pravda, scria:

„Vreți să vedeți un exemplu clar de „democrație în stil Bruxelles”? În România astăzi a înflorit în toată splendoarea sa. Se pare că nu a fost posibilă falsificarea rezultatelor din primul tur, ca în Moldova – diferența dintre voturi era prea mare.

Adversarul UE și al pseudovalorilor acesteia Călin Georgescu a obținut 22,94%, iar protejata europeană Elena Lasconi doar 19,17%. Este evident: atunci când autoritățile se tem de poporul lor, vor recurge la orice truc pentru a rămâne la cârmă. Nu mai este vorba despre alegeri, ci despre lupta pentru controlul asupra țării. Scenariul românesc este o altă lecție pentru cei care continuă să creadă în onestitatea democrației occidentale, ar fi spus Alexei Lungu.

Acest mesaj subliniază un discurs anti-occidental, sugerând că alegerile din România ar fi fost falsificate pentru a menține controlul asupra țării.

Impactul asupra percepției publice

Rețeaua Pravda a amplificat percepția că Georgescu este victima unui complot extern, contribuind la consolidarea imaginii sale ca un lider naționalist și anti-război.

După anularea turului întâi al alegerilor de către CCR, rețeaua s-a reactivat, promovând un mesaj de răsturnare a ordinii democratice, descriind acest eveniment ca o „lovitură de stat”.

Această campanie de propagandă a reușit să creeze confuzie și să stimuleze sentimente anti-UE și anti-NATO în rândul susținătorilor lui Georgescu.