Grupul MVM este al doilea cel mai mare jucător pe piața din Ungaria și ocupă poziția a șasea în Europa Centrală, consolidându-și constant poziția la nivel regional. Recent, grupul și-a exprimat interesul de a achiziționa 3,4 milioane de clienți români din sectorul de energie și gaze.

Despre MVM Group

Fondat în 1949, MVM Group a devenit un lider incontestabil în industria energetică din Ungaria și un actor major în Europa Centrală și de Est. Compania gestionează peste 86% din energia electrică produsă din surse fără emisii de carbon, în principal prin utilizarea energiei nucleare, subliniindu-și angajamentul față de tranziția către sustenabilitate.

Cu operațiuni în 23 de țări și o echipă formată din peste 19.000 de angajați, MVM Group oferă energie unui număr de aproximativ 11 milioane de clienți. Printre aceștia se numără aproape două milioane de consumatori din Cehia, Slovacia și România. În fiecare an, compania raportează vânzări semnificative, totalizând 134 TWh de gaze naturale și 39 TWh de energie electrică, alături de venituri nete impresionante de 5.079 miliarde HUF.

La nivel regional, MVM ocupă locul al doilea în Ungaria în ceea ce privește volumul vânzărilor și locul al șaselea în Europa Centrală și de Est. Grupul își extinde constant prezența internațională, atât prin creștere organică, cât și prin achiziții strategice, consolidându-și rolul ca un jucător-cheie în lanțul valoric al energiei.

gaz, gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

Acord cu E.ON

Compania de stat maghiară MVM și grupul german E.ON au anunțat, luni seară, că au ajuns la un acord prin care MVM va prelua pachetul de 68% deținut de E.ON în cadrul furnizorului român de energie electrică și gaze naturale, E.ON Energie România, conform unui comunicat emis de E.ON.

E.ON Energie România este unul dintre principalii furnizori de gaze naturale și energie electrică din România, deservind aproximativ 3,4 milioane de clienți. În 2023, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 10,2 miliarde de lei și un profit net de 133,5 milioane de lei, marcând o revenire semnificativă după pierderile de 356 de milioane de lei raportate în 2022.

Finalizarea tranzacției este preconizată pentru anul 2025.

Ministerul Energiei a luat act de decizie

Deși tranzacția nu vizează infrastructura critică, Ministerul Energiei a declarat că statul român va utiliza toate instrumentele legale pentru a asigura o evaluare riguroasă a acesteia. Procesul de aprobare va include verificarea conformității cu normele de concurență prevăzute de Legea Concurenței nr. 21/1996, precum și cu reglementările referitoare la investițiile străine directe, stipulate în Ordonanța de urgență nr. 46/2022.

De asemenea, achiziția va fi supusă analizei Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), organism responsabil de protejarea intereselor strategice ale României. Mai multe puteți citi aici.