În timp ce toţi evazionştii numiţi datorează guvernului o sumă extraordinară – şi au fost listaţi doar cei care datorează peste 150.000 euro – printre aceştia un anumit nume a ieşit în evidenţă: Nikolas Kassimatis.
Bărbatul de 57 de ani datorează statului elen 952 mil. euro, fonduri care au fost delapidate prin sistemul prost de control al ţării. Şi este o fraudă care încă nu s-a încheiat.
Potrivit siteului grecesc Iefimerida, contabilul Kassimatis este închis, în prezent pentru 504 ani. Potrivit jurnaliştilor, schema lui Kassimatis a început în 1993, când acesta a început să inventeze companii pentru a cere guvernului returnări de TVA. Se crede că acesta se folosea de conturi offshore pentru a-şi ascunde frauda.
Actul de corupţie a fost descoperit în 2001 şi a început o investigaţie asupra fraudei. Sistemul juridic elen a depus dosare de acuzare împotriva a zeci de oficiali din vămi şi Fisc, cinci dintre care sunt acum în închisoare. Oameni de afaceri care au intrat în schema lui Kassimatis au fost implicaţi în caz şi acuzaţi.
Dar, în 2004, Kassimatis şi-a luat tălpăşiţa în timp ce se stabileau capetele de acuzare. Acesta este ultimul moment în care autorităţile au auzit de el până în 2009, când a fost descoperit în urma unui arest la întâmplare. Acesta îşi făcuse deja o serie de operaţii estetice pentru a-şi schimba înfăţişarea.
Odată ce contabilul evazionist a fost pus din nou sub acuzare au ieşit la iveală lucruri neplăcute despre oficiali ai guvernului elen. S-a dovedit că fostul şef al biroului responsabil cu colectarea TVA, de care Kassimatis s-a folosit, nu numai că a scăpat basma curată, dar a fost şi promovat. Kassimatis a implicat şi alţi 50 de oficiali din Fiscul elen în schema sa.
Noile investigaţii au rezultat în numeroase condamnări. Fostul director al biroului de colectare al TVA a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar nepotul lui Kassimatis a ajuns şi el după gratii.
Dar Iefimerida pretinde că frauda s-ar putea să nu se fi încheiat încă, de vreme ce Kassimatis insistă că mai sunt şi alţi oameni implicaţi.