Cătălin Marinescu, 48 de ani, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), este omul-cheie în licitaţia telecom de anul acesta care va duce la implementarea primelor reţele 4G în ţara noastră.
Cătălin Marinescu a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în luna aprilie a anului 2009, pentru un mandat de şase ani. În această calitate, supraveghează transpunerea în practică a politicilor naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice, audiovizualului şi a serviciilor poştale.
Cătălin Marinescu lucrează în domeniul comunicaţiilor din anul 1990, ocupând, pe rând, mai multe poziţii de la şef formaţie, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Telecomunicaţii Ialomiţa din cadrul Romtelecom între 1990 şi 2002 şi şef departament în cadrul aparatului central al aceleiaşi companii.
În perioada 2005 – 2007 a fost preşedinte al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), agenţie guvernamentală în subordinea Guvernului, având responsabilităţii în domeniul administrării spectrului radioelectric şi al operării aplicaţiilor naţionale de guvernare electronică.
După 2007, a fost director adjunct al Centrului de calcul al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), instituţie autonomă, în subordinea CGMB, având în coordonare peste 65 specialişti din domeniul IT.
Cătălin Marinescu este inginer în domeniul comunicaţiilor, absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti şi deţine o diplomă în Tehnologii Avansate de Telecomunicaţii, la aceeaşi universitate. De asemenea, domnul Marinescu are o diplomă de masterand în „Management şi Schimbare în Sectorul Public” al Universităţii Manchester, Regatul Unit al Marii Britanii şi o specializare în administraţie centrală şi locală, Universitatea Indiana, Indianapolis.
Cătălin Marinescu a practicat scrimă – sabie timp de 14 ani, obţinând titlu de campion naţional la echipe tineret şi a fost membru al echipei de sabie CSS Slobozia.
Cea mai mare licitaţie de alocare de spectru radio organizată vreodată în România
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) scoate la licitaţie vara aceasta drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în acest moment de către, Orange, Cosmote şi Vodafone dar şi benzile de 800 MHz şi 2600 MHz, utilizate în prezent parţial de către Ministerul Apărării Naţionale (MaPN). ANCOM a anunţat că preţurile de pornire pentru licenţe însumează 726,8 milioane de euro şi variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.