Cine este pacientul de la care a pornit tulpina Omicron? Tocmai a ieșit la iveală. Suferea de o altă boală cruntă
Oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea acestei tulpini sunt convinși de faptul că mutațiile variantei Omicron au apărut la un pacient infectat cu HIV. De asemenea, aceștia au reiterat că este mult mai probabil ca virusul să sufere diverse mutații în locuri în care rata de vaccinare este scăzută, așa cum este Africa de Sud.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre acest aspect spunând că rata de vaccinare în cele opt țări africane izolate variază de la 5,6% (Malawi) la 37% (Botswana).
De asemenea, în cursul zilei de luni, OMS a lansat un nou apel la respectarea măsurilor de prevenție și pentru o distribuire echitabilă a vaccinurilor, în timp ce directorul general al Organizației, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ”apariția variantei Omicron ne amintește că, deși mulți dintre noi credeam că am terminat cu pandemia, pandemia n-a terminat cu noi. Suntem captivi într-un ciclu în care panica și neglijența se succed. Progrese obținute foarte greu se pierd într-o clipă”.
Miniştrii Sănătăţii din G7 cer o acţiune urgentă
Luni seara, miniștrii Sănătății din G7 s-au întâlnit pentru a discuta și a lua măsuri cu privire la noua tulpină.
„Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante extrem de transmisibile a COVID-19, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis miniştrii din G7 într-un comunicat comun.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că lumea ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău, deoarece nu există prea multe informații despre această tulpină, subliniind, totodată, că există ma multe întrebări decât răspunsuri.
”În acest moment, aviația militară transferă pacienți dintr-o regiune în alta a Germaniei. Imaginați-vă ce-ar însemna o tulpină și mai contagioasă! Sper că apariția acestei noi variante să fie un imbold decisiv pentru oameni să se vaccineze!”, spune Jens Spahn.
În ceea ce privește Marea Britanie, ministrul Sănătății, Edward Argar, amintește că medicii sud-africani vorbeau de simptome ușoare la pacienții tineri, însă nu se știe cum reacționează cei în vârstă la această nouă tulpină.
„Auzim relatări contradictorii, ba despre forme ușoare de boală, ba de cazuri severe în spitale din Africa de Sud”, spune doctorul Peter Hotez, decan la Școala Națională de Medicină Tropicală Baylor.
Vaccinurile existente oferă un anume grad de protecție
Experții în acest domeniu au vorbit despre eficacitatea vaccinurilor existente în acest moment la nivel mondial.
„Cu privire la celulele T, care ne protejează, sunt optimist că imunitatea este intactă chiar și în fața variantei Omicron. Dacă virusul intră în plămânii noștri și îi vatameaza, atunci celulele T intră în acțiune și luptă. Sunt optimist că nu o luăm de la zero cu noua variantă. Și ne putem consolida imunitatea făcând doza booster!”, spune Erik Sander, imunolog la Spitalul Universitar Charité din Berlin.