Până în momentul în care se va decide dacă Grecia va trebui sau nu ajutată şi până în ziua în care Uniunea Europeană va terbui să arate lumii cât de solidară este sau nu cu un stat membru, situaţia economică a Greciei începe să împartă UE în două tabere: cei care susţin ajutorul financiar pentru guvernul de la Atena şi cei care sunt împotriva unui astfel de ajutor.

Deşi taberele nu sunt foarte bine conturate, la momentul de faţă există doi poli de influenţă: Germania şi Franţa. Germania nu îşi doreşte foarte mult să scoată bani din buzunar pentru Grecia, în timp ce Franţa ar face orice pentru a-i determina pe liderii de la Bruxelles să sprijine executivul de la Atena. Care sunt motivele pentru care cele două ţări sunt în divergenţă?

De ce nu vrea Germania?

Situaţia Greciei a pus-o pe Angela Merkel într-o poziţie foarte nefericită. Cu o jumătate de miliard de euro daţi pentru salvarea sistemului financiar şi pentru stimularea economiei care nu a dat rezultate foarte mulţumitoare, Germania nu este foarte încântată să dea bani pentru alţii. Asociaţia tinerilor Antreprenori a avertizat-o pe Merkel că implicarea Berlinului în haosul bugetar al Atenei ar fi fatală pentru Germania, mai ales pentru că, la un moment dat, şi alte state din zona euro ar putea solicita ajutor.

Mai mult, opinia publică şi presa germană este total împotriva uui sprijin financiar, mai ales de când a intervenit schimbul de replici dintre Atena şi Berlin privind compensaţiile de după Al doilea Război Mondial.

De curând, presa germană a început un atac pe faţă la adresa Greciei, acuzând această ţară de corupţie masivă.

„Nu am venit la voi să cerşesc bani”

„Aici (în Germania, n.r.), nimeni nu trebuie să dea mii de euro pentru a fi mai bine tratat la spital. Ştim că avem şi noi datorii, însă ni le vom da înapoi, pentru că ne trezim în fiecare dimineaţă şi muncim toată ziua”, se arată într-un comentariu apărut într-o publicaţie germană.   

Aflat în vizită oficială la Berlin, premierul grec nu a fost primit cu braţele deschise de către presă, motiv pentru care a simţit nevoia să dea o explicaţie: „Nu am venit la voi să cerşesc bani, ci ajutorul UE pentru a obţine credite în condiţii mai bune. Noi nu cerem bani contribuabilului german pentru că acest lucru ar fi nedrept. Grecii nu au corupţia în sânge, aşa cum germani nu au nazismul în al lor”, a declarat oficialul grec.

0-48863-sans45551.jpg

De ce vrea Franţa?

Motivul pentru care Franţa este pentru un ajutor în favoarea Greciei este unul cât se poate de simplu: Franţa are un nivel al datoriei publice de 76%, conform ultimelor estimări ale Eurostat, şi un deficit bugetar care se duce spre 8,3%, în condiţiile în care limitele impuse de UE sunt de 60% pentru datorie şi 3% pentru deficit. Astfel că, la un moment dat, Franţa ar putea fi pusă şi ea la colţ de către Bruxelles.

Cei doi francezi

Argumentul suprem adus de Sarkozy în favoarea ajutorului pentru Grecia este că în lipsa unui sprijin, moneda euro va avea de suferit.

„Dacă am creat euro, nu putem lăsa un stat din zona euro să se prăbuşească. Trebuie să susţinem Grecia fiindcă depune eforturi, altfel nu va mai exista euro”, a spus Sarkozy.

În acelaşi timp, tot un francez spune că zona euro nu are de ce să se teamă de situaţia Greciei. Este vorba despre Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, care a declarat ieri că efectul de domino, despre care se tot vorbeşte în zona euro, nu există.

„Poţi adăuga la listă toate ţările din zona euro, pentru a speria lumea despre tot. Nu cred că se va întâmpla aşa ceva. Avem o problemă cu Grecia. Nu avem o problemă cu Spania, până acum. Zona euro trebuie să abordeze problemea Greciei. Au luat deja măsuri. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla mâine dimineaţă, dar nu este niciun motiv să aibă loc o revărsare către Portugalia sau către Spania”, a afirmat şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI) într-nu interviu acordat Reuters la Nairobi.

Cert este că indiferent dacă Uniunea Europeană va hotărî sau nu să ajute Grecia, moneda unică va avea de suferit.

Dacă Grecia va fi salvată, stabilitatea monedei unice va fi afectată. Dacă Grecia nu va fi salvată, euro este în pericol. Oricum ar evolua lucrurile, moneda euro va avea de suferit”, spunea un analist pentru The Economist.