Raluca-Ioana van Staden, cercetătoarea care, împreună cu Jacobus Frederick van Staden, a inventat un dispozitiv care depistează cancerul în doar 6 minute, a absolvit Facultatea de Chimie în 1992, iar teza de doctorat şi-a susţinut-o în 1997.
În acelaşi timp, ea a urmat şi pedagogie muzicală şi pian la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având un master în compoziţie. La ora actuală este şef al Laboratorului de Electrochimie şi PATLAB din Cadrul Institutului Naţional de Cercetare pentru Electrochimie şi Materie Condensată şi are conducere de doctorat la Universitatea Politehnică din Bucureşti. În perspectiva sa, una dintre cele mai mari realizări ale sale este faptul că a putut depista cancerul de plămâni şi gastric în stadiu incipent la anumiţi pacienţi, care au putut fi trataţi imediat.
„Orice om de succes, indiferent că este femeie sau bărbat trebuie să fie înzestrat cu anumite calităţi, cum ar fi profesionalism, perseverenţă, aspiraţie spre culmi înalte şi să caute soluţii simple la probleme complexe“, explică Raluca-Ioana van Staden. Principalul obiectiv de când a revenit în România, zice că a fost includerea tinerilor masteranzi şi doctoranzi în echipa de cercetare.
„Pot să spun că nu există bucurie şi realizare mai mare, decât să-i vezi pe aceşti tineri crescând, publicând în reviste de top, luând premii la conferinţe internaţionale şi câştigând, aşa cum a fost cazul Iulianei Moldoveanu, toate cele trei premii puse în joc în cadrul programului POSDRU“, conchide inventatoarea.