Cine este şi ce avere are noul director de la Drumuri şi Autostrăzi

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are un nou director general de aproape o săptămână. Acesta a preluat funcţia de la Mircea Pop, care după demisia intervenită în urma scandalului de la Bâlea Lac, din iarna acestui an, a rămas până la acestă schimbare pe postul de director general cu preluare de atribuţii.

Pe aceeaşi funcţie a fost numit acum şi noul director – Narcis Ştefan Neaga, care a acumulat o experinţă de peste 10 ani în Compania de Drumuri şi Autostrăzi, fiind directorul care a negociat şi a condus negiocierile pentru proiectele în parteneriat-public privat.

Victor Ponta, premierul României, a recunoscut, în urmă cu o săptămână, într-o emisiune televizată difuzată de B1, că Narcis Neaga îl va înlocui pe Mircea Pop, având ca principale obiective pentru acest an semnarea contractelor pentru porţiunea de autostradă Comarnic-Braşov, Centura Sud şi artera rutieră Piteşti-Craiova, adică cele trei mari proiecte de autostrăzi, care se vor face pe bază de concesiune, mai exact cu bani obţinuţi de constructori.’Am găsit o soluţie juridică, şi directorul actual este tot cu delegaţie pentru că altfel, în baza Ordonanţei 109, cea din 2011, ar trebui să mergem la managerii privaţi şi câştigătorul selecţiei pentru manageri privaţi este tot domnul Pop. Şi atunci puteam să-l schimbăm pe domnul Pop cu domnul Pop. Este o ordonanţă proastă. Va rămâne în Consiliul de Administraţie unul dintre cei şapte membri’, a spus Ponta, citat de Agerpres. El a explicat că prin schimbarea din funcţie a lui Pop nu a dorit sancţionarea acestuia, ci a decis ca până la înfiinţarea Autorităţii de Autostrăzi un alt de mod de funcţionare al CNADNR.

Cum s-a făcut numirea

Într-un răspuns furnizat Capital de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) se menţionează că înlocuirea lui Mircea Pop cu Narcis Neaga a fost făcut joi, 22 august, în şedinţa extraordinară a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA).

“În baza Ordinului ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine (Dan Şova – n.r.) nr.393/22.08.2013, AGA a hotărât revocarea preluării de către Mircea Pop a atribuţiilor funcţiei de director general al CNADNR SA. În baza aceluiaşi Ordin, începând cu data de 22.08.2013, AGA a hotărât ca Narcis Ştefan Neaga să preia temporar atribuţiile funcţiei de director general al CNADNR SA până la data la care va fi desemnat noul director general în condiţiile prevăzute de O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare“.

Narcis Neaga este de profesie inginer mecanic în urma absolvirii în anul 1985 a Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului de Politehnic din Cluj-Napoca. În perioada 1998-2011, noul director a absolvit mai multe cursuri de pregătire şi calificare la Institutul Român de Marketing, respectiv Procomunita (Sibiu).

În perioada 1985-1992 a deţinut multe funcţii la Mirfo SA din Tg. Jiu, iar următorii doi ani a deţinut funcţia de inginer responsabil de marketing la Intercomputer SA din aceeaşi localitate. Următorii şapte ani a activat la COMPA SA Sibiu, producător de componente pentru industria auto. Neaga a menţionat în CV-ul remis Capital.ro că în anul 2000, compania COMPA şi-a crescut cifra de afaceri la export de la 12% la 28%, an în care a deţinut postul de manager de marketing. Şase luni din anul 2001 a fost director de cabinet la Ministerul pentru IMM-uri, iar apoi consilier la Ministerul Dezvoltării şi Prognozei.

Carieră la CNADNR

Narcis Neaga şi-a început cariera la Compania de Drumuri în mai 2002, atunci când a deţinut funcţia de Director al Direcţiei de PPP. În CV-ul, pe care puteţi să-l descărcaţi aici, noul director menţionează pentru perioada amintită că a fost “negociator si/sau membru al echipelor de negociere a contractelor de PPP cu valoare totala de peste 2,5 miliarde Euro“. Trebuie menţionat faptul că în acea perioadă (2002-2005), singurul contract de o asemenea valoare a fost cel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania cu americanii de la Bechtel.

Din martie 2005 şi până în iunie 2006, Neaga a fost şeful Serviciului de derulare a proiectelor PPP, iar mai apoi a condus Direcţia care s-a ocupat de “supravegherea“ Autostrăzii Bucureşti-Braşov.  La realizările importante, noul director menţionează în CV anul 2006, atunci când “cu mine ca Director al Directiei Autostrada Bucuresti – Brasov, CNADNR a semnat primul  contract de tip Design & Build finantat de la buget, cu o valoare de 200 mil. Euro, contract conceput si negociat de o echipa condusa de mine. “

În ultimele 12 luni, din funcţia de director al Direcţiei de Concesiuni, Neaga a avut ca atribuţii “intocmirea strategiei CN ADNR SA pentru domeniul de concesiune/PPP şi gestionarea a 8 (opt) proiecte de concesiune, cu o valoare totala de aprox. 20 miliarde Euro“.

Director cu patru case

Când vine vorba de avere, Neaga a reuşit în cei 54 de ani, să acumuleze nu mai puţin de patru locuinţe: 2 apartamente şi 2 case de vacanţă. Ambele apartamente au fost achiziţionate în 2003, unul dintre ele fiind locuinţă de serviciu, pe care a cumpărat-o de la CNADNR în rate pe o perioadă de zece ani. Neaga mai deţine un teren intravilan de 1237 de metri pătraţi în Tuzla. Noul director este proprietarul unui autoturism VW, fabricat în 2007.

Anul trecut, noul şef al CNADNR a avut venituri de 68.924 de lei, conform declaraţiei de avere.