Monzer al-Kassar, cunoscut şi sub porecla de „Prinţul din Marbella” este un traficant internaţional de arme de origine siriană implicat în numeroase tranzacţii ilicite.
Citiţi aici despre contractul cu compania de stat Romarm, care l-a băgat în puşcărie.
Kassar, născut în 1945 în Nabek, Siria, a fost arestat pentru prima oară în anii 60, pentru furturi de maşini în ţara sa natală. De asemenea, Kassar a făcut trafic cu haşiş şi, conform guvernului SUA, a vândut arme în Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croaţia, Somalia şi Iran. În 1995 a fost dat în judecată – şi achitat – în Spania, pentru acuzaţii legate de deturnarea vasului Achille Lauro, iar cinci ani mai târziu a fost dat în judecată în Argentina pentru obţinerea de paşapoarte false.
În 1987, Kassar este acuzat că ar fi vândut arme rebelilor din Nicaragua şi ar fi fost implicat în scandalul Iran/Contra, în care administraţia Reagan este învinuită de vânzarea de arme către Iran în schimbul eliberării unor ostatici şi de folosirea fondurilor pentru a sprijini rebelii anti-comunişti şi anti-sandinişti din Nicaragua. Legătura dintre administraţia Reagan şi rebelii din Nicaragua nu a fost confirmată.
L-a ajutat pe Saddam înainte de invazia americanilor din Irak
Chiar înainte de invazia americană în Irak, Kassar a vândut veste antiglonţ şi ochelari cu vedere în infraroşu armatei irakiene, conform oficialităţilor SUA. De asemenea, oficialii americani îl acuză pe Kassar că l-ar fi ajutat în mod personal pe Saddam Hussein şi anturajul acestuia să scoată aproape 1 miliard de dolari din Irak la bordul unui avion privat înainte de începerea războiului.
Începând din 1992, autorităţile de la Geneva sechestrau un cont deţinut de Kassar în valoare de 6,2 milioane de dolari, acuzat fiind că ar fi cumpărat arme de la guvernul polonez pentru a le furniza ţărilor fostei Iugoslavii – mai exact Croaţia şi Bosnia – care în perioada respectivă aveau impus din partea ONU un embargo la armament.
Kassar a fost arestat în Spania iunie 2008, fiind mai târziu extrădat în SUA. În februarie 2009, Kassar a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, acuzat de intenţia de a sprijini agenţia teroristă FARC prin vânzare de arme menite să fie folosite împotriva americanilor din Columbia.