Mai întâi, faptul că Ministerul de Finanțe nu a avut nicio contribuție sau observație pe textul regulamentului conceput la Bruxelles, deși Comisia Europeană s-a consultat cu statele membre pe tot parcursul legislativ.
Alte țări au participat activ la redactarea acestuia. Și apoi, faptul că România a fost prezentă doar la un workshop din cele două organizate pe subiect, în luna decembrie, de către Direcția Generală de Taxare și Uniune Vamală a Comisiei Europene.
Dezinteres major al Ministerului de Finanțe
Ambele momente indică un dezinteres major manifestat de Ministerul de Finanțe, respectiv de ministrul Adrian Câciu, față de aplicarea în România a contribuției europene de solidaritate.
Ca autor al OUG 186/2022, Ministerul de Finanțe care are acces la datele financiare ale companiilor, trebuia să prevadă în textul ordonanței toate codurile CAEN necesare acoperirii tuturor activităților vizate de Regulamentul UE 2022/1854. Lucru care nu s-a întâmplat.
La ora actuală, pe ordonanța strâmbă redactată de aparatul birocratic coordonat de Adrian Câciu, al cărui partid reclamă intens la TV “profiturile nesimțite ale companiilor”, OMV-Petrom – care cea mai mare companie din domeniul petrolier – scapă de plata în România a contribuției europene de solidaritate. Din cauza unei omisiuni din textul ordonanței. Dar o va plăti în Austria, acolo unde Finanțele au lucrat pentru austrieci, nu pentru profitul deșănțat al firmelor.
Ministerul Finanțelor așteaptă o clarificare de la Consiliul European
Ce se mai poate face astăzi? Ministerul condus de Câciu așteaptă o nouă clarificare de la CE, a doua pe subiect, pentru a putea taxa toate companiile care au avut beneficii majore și profituri excesive în contextul războiului din Ucraina.
Asta dacă primim un răspuns favorabil în acest sens. În caz contrar, Ministerul de Finanțe va trebui să identifice o soluție reparatorie.